Για το θέμα των παρανομιών και παραβάσεων σε βάρος των καταναλωτών στα ενεχυροδανειστήρια χρυσού και άλλων αντικειμένων αξίας, απάντησε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης μετά από κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως αναφέρεται, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει αναρτήσει για την ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών Δελτίο Τύπου με το οποίο δίνονται σαφείς και χρήσιμες οδηγίες προς τους καταναλωτές, οι οποίοι καλούνται να ακολουθήσουν πριν προβούν σε οποιαδήποτε συναλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα προκειμένου να μην πέσουν θύματα απάτης, η Γραμματεία προτρέπει τους πολίτες να προβαίνουν μόνοι τους σε μια αρχική, ανεξάρτητη εκτίμηση της αξίας των κοσμημάτων τους πριν τα πουλήσουν, ζυγίζοντάς τα στο σπίτι ή απευθυνόμενοι σε έγκυρους εκτιμητές. Έπειτα, αφού ενημερωθούν και για την τρέχουσα τιμή πώλησης του χρυσού, θα πρέπει να απευθύνονται μόνο σε αξιόπιστα καταστήματα και ενεχυροδανειστήρια. Οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν την επιχείρηση για την πώληση, αποφεύγοντας αυτές που υπόσχονται ιδιαίτερα υψηλές τιμές αγοράς ή επιχειρήσεις των οποίων η αγορά πολύτιμων μετάλλων δεν αποτελεί την κύρια απασχόληση.

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο: «οι καταναλωτές οφείλουν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γ.Γ. Καταναλωτή για να πληροφορούνται και να ενημερώνονται για τα ενεχυροδανειστήρια όπως επίσης και για να καταγγέλλουν περιστατικά παράνομης λειτουργίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης».

Όσον αφορά στα ενεχυροδανειστήρια αυτοκινήτων ο Συνήγορος του Καταναλωτή πραγματοποίησε αυτεπαγγέλτως σχετική έρευνα επί του συγκεκριμένου εμπορικού κλάδου και έστειλε τα πορίσματα της έρευνας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για περαιτέρω μελέτη και αξιολόγηση καθώς και για τις δέουσες ενέργειες προς διερεύνηση ενδεχόμενης τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Όπως τονίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης «οι δράσεις του Υπουργείου δεν επαρκούν και γι’ αυτό θα επιμείνω χρησιμοποιώντας τα κοινοβουλευτικά εργαλεία ώστε να αναδειχθεί το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook