Μια εντυπωσιακή ξενάγηση σε σωστικές ανασκαφές στον νέο δρόμο Σπάρτης – Λεύκτρου, ζήσαμε το απόγευμα της Τετάρτης 23 Μαρτίου.

Πιο αναλυτικά το Σωματείο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης \”Παν. Σταματάκης\”, σε συνεργασία με την Ε\’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, εγκαινίασε την Τετάρτη, μια σειρά οργανωμένων επισκέψεων σε σωστικές ανασκαφές δημοσίων και ιδιωτικών έργων, εντός και πλησίον της πόλης της Σπάρτης, όπου θα γίνεται παρουσίαση των ανασκαφικών εργασιών και των ευρημάτων από τον υπεύθυνο αρχαιολόγο.

Η επιλογή του χώρου επίσκεψης θα γίνεται από την Ε\’ ΕΠΚΑ, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες επισκέψεις το απόγευμα της πρώτης Τετάρτης κάθε μήνα (6 Απρλιίου, 4 Μαΐου και 1 Ιουνίου τουλάχιστον).

Η πρώτη ξενάγηση έγινε την Τετάρτη 23 Μαρτίου, στις ανασκαφικές εργασίες του κατασκευαζόμενου οδικού άξονα Σπάρτης – Λεύκτρου, πλησίον Κοκκινόραχης και Κλαδά.

Στο χώρο βρέθηκαν αρκετά μέλη και φίλοι του Σωματείου, ενώ οι ανασκαφές που ξεναγηθήκαμε μας άφησαν άφωνους.

Πολλά από τα αρχαιολογικά ευρήματα από πρώτη άποψη, μαρτυρούν πως δίπλα και από κάτω από το νέο δρόμο της Σπάρτης – Λεύκτρου, υπήρχε ένας αρχαίος δρόμος πολύ πιθανόν πλάτους 5 μέτρων, ενώ κάποια \”τεχνικά\” του σημερινού εργολάβου, συμπίπτουν με τα \”τεχνικά\” των εργολάβων που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή πριν από περίπου 2.500 χρόνια στην Ελληνιστική Περίοδο και πιο πριν, δηλαδή περίπου στα χρόνια της δόξας του Λεωνίδα.

Ήταν \”ανατριχιαστικά\” αυτά που μας είπαν οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι Ηλίας Τσουκτάκος και Δημήτης Βλαχάκος για τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά το πιο ανατριχιαστικό είναι πως αυτά που είδαμε, κάποια από αυτά θα καταστραφούν για να γίνει ο δρόμος, ενώ πιθανών όλα τα υπόλοιπα να σκεπαστούν κάτω από το χώμα όταν τελειώσουν οι εργασίες και έτσι να μην τα ξαναδούμε, τουλάχιστον η δική μας η γενιά.

Ακούστε μερικά από αυτά που μας είπαν οι αρχαιολόγοι, καθώς και αυτά που είπε ο Γραμματέας του Συλλόγου Βασίλης Γεωργιάδης.

apela.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook