Το ποσό των 580.000 ευρώ καλείται να καταβάλλει ως αποζημίωση το ελληνικό Δημόσιο στην γυναίκα και τον γιό του 36χρόνου Παναγιώτη Παπαναστασίου, κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου τύπου Σινούκ.

Το Σεπτέμβριο του 2004 το ελικόπτερο έπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής παρασέρνοντας στο θάνατο τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρο, 11 συνοδούς του και το 6μελές πλήρωμα του ελικοπτέρου. Ο Πατριάρχης και η συνοδεία του ταξίδευαν από την Αθήνα στον Άγιο Όρος προκειμένου να προσκυνήσουν.

Περίπου οκτώ χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα η Ελληνική Δικαιοσύνη -Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών- έκανε δεκτή την προσφυγή της συζύγου του κυβερνήτη του ελικοπτέρου και του ανήλικου γιου του. Και οι δυο με αναγνωριστική αγωγή που κατέθεσαν ζητούσαν να τους καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο το ποσό του 1 εκατ. ευρώ στον καθένα για αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον αιφνίδιο θάνατό του Π. Παπαναστασίου.

Με απόφασή του το δικαστήριο ερμηνεύοντας τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίες αναγνώρισε ευθύνη του ελληνικού δημοσίου έναντι των μελών της οικογένειας του άτυχου κυβερνήτη και επιδίκασε το ποσό των 180.000 ευρώ στη σύζυγο του Π. Παπαναστασίου και το ποσό των 400.000 ευρώ στο ανήλικο παιδί του, με το νόμιμο τόκο από την ημέρα κατάθεσης της σχετικής αγωγής.

Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του Δημόσιου περί μη υποχρέωσης καταβολής αποζημίωσης για ψυχική οδύνη και έκρινε ότι η συγκεκριμένη πτήση είχε κρατικό σκοπό και αποσκοπούσε στο δημόσιο συμφέρον.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε πόρισμα που συνέταξε επιτροπή πραγματογνωμόνων η οποία διερεύνησε τις συνθήκες πτώσης του ελικοπτέρου αναφέρεται ότι η πτώση του Σινούκ δεν οφειλόταν σε υπαιτιότητα του πληρώματος του και ότι δεν κατέστη δυνατόν να διακριβωθούν τα ακριβή αίτια της πτώσης του.protothema.gr