Επιδείνωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, μετά την τέταρτη εγχείριση για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην οποία υποβλήθηκε, παλεύοντας με «σοβαρή λοίμωξη» του αναπνευστικού, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.

Οι λιγοστές πληροφορίες για την υγεία του προέδρου έχουν προκαλέσει κύμα σεναρίων και έντονη ανησυχία στη Βενεζουέλα, ελάχιστους μήνες μετά την επανεκλογή του Τσάβες στο ύπατο αξίωμα.

Επίθεση στην αντιπολίτευση από τον αντιπρόεδρο Μαδούρο


Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας στηλίτευσε χθες τη «χειραγώγηση» που επιχειρεί η αντιπολίτευση και τον «ψυχολογικό πόλεμο», που κατ’ αυτήν στόχο τους έχουν να «αποσταθεροποιήσουν» τη χώρα, τη στιγμή που ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες υπέστη «σοβαρή πνευμονική λοίμωξη», έπειτα από την επέμβαση για καρκίνο που υποβλήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου.

Οι δύο κυριότερες προσωπικότητες μετά τον Τσάβες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ντιοσδάτο Καμπέγιο και ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαδούρο επανεμφανίσθηκαν στο Καράκας μετά την επίσκεψή τους στον κλινήρη πρόεδρο στην Κούβα.

Ενώπιον του φακού του τηλεοπτικού δικτύου VTV, ο Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση για προσπάθεια να υποσκάψει την εμπιστοσύνη που τρέφει ο κόσμος στο πρόσωπο του προέδρου, εναλλάσσοντας «ψεύδη και χειραγωγήσεις».

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Πληροφόρησης (Τύπου) Ερνέστο Βιγιέγας ανέγνωσε κυβερνητική ανακοίνωση, που προειδοποιούσε τον λαό της χώρας «για τον ψυχολογικό πόλεμο που ένα διακρατικό δίκτυο των μέσων ενημέρωσης έχει εξαπολύσει σχετικά με την ασθένεια του προέδρου, με απώτερο σκοπό να αποσταθεροποιήσουν» τη Βενεζουέλα και να θέσουν τέλος «στην σοσιαλιστική επανάσταση» που έχει ξεκινήσει ο Τσάβες.

«Γνωρίζουμε για τις χειραγωγήσεις που εκπορεύονται από τις ΗΠΑ. Πιστεύουν πως ήλθε η ώρα τους και πως έχει ξεκινήσει μία τρελή περίοδος επίθεσης της δεξιάς, τόσο εδώ, όσο και σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε ο Μαδούρο, χωρίς να διευκρινίζει εάν στόχος των δηλώσεών του στοχεύουν την αμερικανική κυβέρνηση, ή τους αντιφρονούντες που ζουν στις ΗΠΑ.

Οι Μαδούρο και Καμπέγιο ανακοίνωσαν πως μετέβησαν στην Κούβα «τις τελευταίες ώρες» προκειμένου να συμμετάσχουν σε μία «ομάδα εργασίας» με τον Τσάβες, που στόχο της ήταν η χάραξη μίας στρατηγικής ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του προέδρου στις 10 Ιανουαρίου. Όπως δήλωσε ο Μαδούρο, που προαλείφεται ως διάδοχος του Τσάβες, «εξετάσθηκαν μία σειρά από δεδομένα εν σχέσει προς την εξέλιξη του φετινού έτους 2013».

Παράλληλα, μιλώντας πλάι στον Καμπέγιο ο Μαδούρο έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες για υποτιθέμενες προστριβές του με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης: «είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ άλλοτε», δήλωσε ο Μαδούρο, προσθέτοντας πως «ορκισθήκαμε ενώπιον του διοικητή Ούγο Τσάβες πως θα παραμείνουμε ενωμένοι».

in.gr-newsbeast.gr