Σάρκα και οστά παίρνουν οι πρώτες λαϊκές αγορές αγροτών χωρίς μεσάζοντες, οι Farmers\’ Market όπως λέγονται στο εξωτερικό, όπου μεμονωμένοι παραγωγοί αλλά και συνεταιρισμοί διαθέτουν μια φορά την εβδομάδα τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές.

Ήδη λειτουργεί ένα farmer’s markets (αγορά αγροτών) στην Πρέβεζα και θα ξεκινήσουν σύντομα στην Ηλεία, την Κοζάνη και στα Χανιά.

Αυτό αποκάλυψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84.

«Έτσι λοιπόν μόλις έχουμε εμπειρία λίγων μηνών θα έχουμε και το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας τους σε συνεργασία και με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και ο θεσμός αυτός θα περπατήσει» πρόσθεσε.

Και συνέχισε:

«Σε αυτές ο παραγωγός και ο αγρότης φέρνει κατευθείαν τη σοδειά του, την παραγωγή του στο «ράφι» του καταναλωτή. Το θεσμό αυτόν τον είχα ζήσει στην Αμερική και θεωρείται πετυχημένος και καλός γιατί συμβάλλει στο να προμηθευτεί ο καταναλωτής φθηνότερα τα προϊόντα, να μειωθεί η ψαλίδα των τιμών από το γεωργό μέχρι τον καταναλωτή και επίσης φέρνοντας κοντά τον παραγωγό με τον καταναλωτή δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης καθώς μπορεί κάποιος να δει πώς παράγεται, αν το παράγει ο ίδιος, αν είναι πραγματικά ντόπιο και αν όντως είναι φρέσκο.

Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε, πιλοτικά, 4-5 σε όλη την επικράτεια προκειμένου να αποκτήσουμε κι εμείς εμπειρία, να δούμε πώς λειτουργούν, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν, ποιοι θα πρέπει να συμμετέχουν. Όπως έχουμε δει μέχρι στιγμής, οι τιμές των προϊόντων στα farmer’s markets θα είναι κάτω του 50% των τιμών τους στα σούπερ μάρκετ».

Τι είναι οι Αγορές Αγροτών (Farmer\’s Markets)

Σύμφωνα με την εμπειρία απο την εφαρμογή του θεσμού στο εξωτερικό, η βασική διαφορά με τις γνωστές Ελληνικές \”Λαικές Αγορές\”, είναι πως στις Αγορές Αγροτών θα πωλούν προιόντα μόνο οι επαγγελματίες αγρότες, οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών και αποκλείονται παντελώς οι έμποροι.

Επιπλέον την οργάνωση τέτοιων Αγορών αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο και πραγματοποιούνται μόνο μια φορά την εβδομάδα.

Στην Πρέβεζα , όπου κάθε Σάββατο η Αγορά Αγροτών συγκεντρώνει περίπου 1.800 καταναλωτές, αρμόδια είναι η Ενωση Νέων Αγροτών, ενώ ο Δήμος τούς έχει διαθέσει δωρεάν την έκταση, και έχουν μοιραστεί μέχρι και ειδικές ταυτότητες στους πωλητές.

Τα κριτήρια επιλογής των περιοχών από τις οποίες αρχίζει ο θεσμός των Farmers\’ Market είναι, να βρίσκονται κοντά σε αστικά κέντρα ώστε τα μεταφορικά να είναι χαμηλά, να είναι δυναμικές οι ομάδες των παραγωγών και να υπάρχει διαθεσιμότητα χώρων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook