Το ποσό των 50 εκατομμυρίων δολαρίων για την προεκλογική του εκστρατεία είχε λάβει ο Νικολά Σαρκοζί από τον Λίβυο δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με αποκάλυψη - σοκ της βρετανικής εφημερίδας Independent.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας επικαλείται τους ισχυρισμούς ενός Λιβανέζου επιχειρηματία, του Ζιαντ Τακιεντίν, ο οποίος ανακρίνεται από τις γαλλικές αρχές, ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έλαβε 50 εκατ. δολάρια από τον πρώην ηγέτη της Λιβύης το 2006 κατά την εκστρατεία του για τις εκλογές του 2007, τις οποίες κέρδισε.


Αποκαλύψεις


Μάλιστα ισχυρίζεται ότι η επιχορήγηση συνεχίστηκε και αφότου ο κ. Σαρκοζί εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Τακιεντίν κατέθεσε ενώπιον Γάλλου δικαστή ότι έχει στη διάθεσή του αποδεικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί από το καθεστώς Καντάφι. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ήταν μεσολαβητής σε νόμιμες αλλά και παράνομες συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της Γαλλίας και χωρών της Μέσης Ανατολής τα τελευταία 20 χρόνια.

Ακόμη κατέθεσε ότι έγιναν αρκετές συναντήσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές ανάμεσα στον Μπασίρ Σάλεχ, τότε ειδικό γραμματέα του Καντάφι και τον Κλοντ Γκεάν, διευθυντή του γραφείου του Σαρκοζί, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών. Πάντως ο Independent αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί του Τακιεντίν απορρίφθηκαν ως «εξοργιστικοί» από πηγές που πρόσκεινται στον Νικολά Σαρκοζί.

ethnos.gr