Για τις επικίνδυνες συνέπειες της αιθαλομίχλης στη δημόσια υγεία από τη χρήση καυσόξυλων προειδοποιεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, επισημαίνοντας ότι η υγεία των πολιτών «δεν μπορεί να διακυβεύεται από την οικονομική κρίση».

«Η ολιγωρία θα κοστίσει όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ΙΣΑ κρίνοντας ως πρωταρχικής σημασίας μέτρο την επιδοματική πολιτική του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, προκειμένου να περιοριστεί το τοξικό αυτό φαινόμενο από την καύση των βιοανθράκων.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια αναμονής για να βρεθεί λύση. Η επαγρύπνηση μπορεί να αποβεί σωτήρια – η ολιγωρία θα αποβεί μοιραία», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης. «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια αναμονής για να βρεθεί λύση. Η επαγρύπνηση μπορεί να αποβεί σωτήρια – η ολιγωρία θα αποβεί μοιραία: Φτάνουν τόσοι καρκίνοι στη χώρα μας. Ας μην προκαλέσουμε κι άλλους λόγω της οικονομικής κρίσης, γιατί το κόστος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης των νοσούντων από τις βλάβες της αιθαλομίχλης είναι πολύ μεγαλύτερο από την επιδότηση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου» σημειώνει.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΙΣΑ θα επισκεφθεί το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων γείας (ΕΚΕΠΥ), για να συζητήσει με τον πρόεδρο του Παναγιώτη Ευσταθίου τη μελέτη των επιδημιολογικών στοιχείων που αφορούν αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Θα συζητηθεί επίσης η δρομολόγηση σειράς μέτρων πρόληψης προς τη διαφύλαξη της υγείας όλων των πολιτών, ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων, των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook