Την ώρα που σε πολλές περιοχές της χώρας το θερμόμετρο θα πέσει κάτω από το μηδέν, ο φόρος του πετρελαίου θέρμανσης έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στην κυβερνητική συνοχή. Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι ζητούν τη μείωσή του με το υπουργείο Οικονομικών να απαντά ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, καθώς η πορεία των εσόδων είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητική. Το θέμα προβληματίζει και τον πρωθυπουργό, ωστόσο, δεν έχει ληφθεί προς το παρών κάποια απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται με την έλευση της τρόικας να τεθεί -μεταξύ άλλων- και το επίμαχο θέμα και αφού η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την επόμενη δόση των 9,5 δισ. ευρώ.

Στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων δείχνουν ότι στο δίμηνο Οκτώβριος – Νοέμβριος οι εισπράξεις ανήλθαν στα 752 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι τα έσοδα είχαν φτάσει τα 761 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2012 εισπράχθηκαν 399 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο του 2011 είχε εισπραχθεί ποσό 372 εκατ. ευρώ. Το Νοέμβριο του 2012 τα έσοδα ανήλθαν σε 353 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο μήνα του 2011 το κράτος είχε εισπράξει 389 εκατ. ευρώ.

Οι προτάσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ

Την αυτόματη και πλήρη επιστροφή του πρόσθετου φόρου που προκύπτει από την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι το νυν σύστημα απέτυχε, οι ρύποι αυξάνονται και μειώνεται η κατανάλωση.

«Η υπερφορολόγηση της οικιακής κατανάλωσης, είχε εντελώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Τα έσοδα μειώνονται θεαματικά, οι πολίτες αναζητούν εναγωνίως τρόπους να ζεσταθούν και οι ρύποι αυξάνονται κυρίως στα αστικά κέντρα» αναφέρει σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά.

Δέσμη επτά μέτρων για την επίλυση του ζητήματος της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, αλλά και τη διεύρυνση των κατηγοριών δικαιούχων επιδότησης της τιμής του πετρελαίου προτείνει, μεταξύ άλλων, η ΔΗΜΑΡ. Συγκεκριμένα ζητά:

1. Να γίνει, άμεσα, εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ασφάλεια στο εσωτερικό των σπιτιών η εκτεταμένη χρήση κάθε είδους καυσόξυλων σε αστικά κέντρα, καθώς και η ανεξέλεγκτη χρήση μη πιστοποιημένων θερμαντικών συσκευών.

2. Να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση των κατηγοριών των δικαιούχων επιδότησης της τιμής του πετρελαίου. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι το ποσοστό όσων σήμερα δικαιούνται επιδότησης, προσεγγίζει το 80% του πληθυσμού.

3. Να απλοποιηθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία καταβολής του επιδόματος στους δικαιούχους.

4. Να υπάρξει χρηματική ενίσχυση ως επίδομα θέρμανσης προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα έως 20% πάνω από το όριο της φτώχειας. Προς αυτή την κατεύθυνση η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση εντός των επόμενων ημερών.

5. Να κατατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός δύο μηνών, ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας στα καύσιμα (θέρμανσης, κίνησης και ναυτιλίας). Το σχέδιο πρέπει να προβλέπει τον πλήρη έλεγχο της διακίνησής τους από το διυλιστήριο έως τον τελικό χρήστη – καταναλωτή και να συνοδεύεται από αναλυτική λίστα απαιτούμενων νομοθετικών και άλλων ενεργειών, καθώς και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

6. Να γίνει επικαιροποίηση των ορίων συναγερμού για την ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες πόλεις, ώστε όσα ισχύουν για το φωτοχημικό νέφος να συμπληρωθούν με τα νέα δεδομένα που αφορούν την αιθαλομίχλη.

7. Να μεγιστοποιηθούν οι έλεγχοι για την κοπή και διακίνηση καυσόξυλων, ώστε να αντιμετωπιστεί η παράνομη υλοτόμηση δασών καθώς και νέα φαινόμενα λαθρεμπορίας στην πώληση τέτοιου υλικού.

«Ανθρωπιστική κρίση»

Για ανθρωπιστική κρίση κάνει λόγο η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. «Η έλλειψη πετρελαίου στα νοικοκυριά επιτείνει την κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση, ενώ η θερμαντική χρήση ακατάλληλων υλικών προκαλεί περιβαλλοντική μόλυνση και απειλεί τη δημόσια υγεία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η βουλευτής Επικρατείας.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Την απόσυρση της απόφασης της κυβέρνησης για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» από τη δική τους πλευρά πρότειναν τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με τροπολογία που κατέθεσαν την Παρασκευή στο φορολογικό νομοσχέδιο. Το ΚΚΕ από τη δική του πλευρά ζητά την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Μέτρα από την Πολιτεία απαιτεί ο Ιατρικός Σύλλογος

Άμεσα μέτρα από την Πολιτεία και πιο συγκεκριμένα την ενίσχυση των επιδομάτων για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης, ως ανάχωμα στην αλόγιστη χρήση καυσοξύλων και βιοανθράκων ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας. Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης θα επισκεφθεί το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας), για να συζητήσει με τον Πρόεδρο του κο Ευσταθίου τη μελέτη των επιδημιολογικών στοιχείων που αφορούν αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια και παράλληλα τη δρομολόγηση μιας σειράς μέτρων πρόληψης προς τη διαφύλαξη της υγείας όλων των πολιτών, ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων, των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών.

 

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook