Στις 22 χιλιάδες ανέρχονται οι παραβατικές συντάξεις, κύριες και επικουρικές, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Τo 10% των 4,5 εκατ. ασφαλισμένων στο ΙΚΑ δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ σημείωσε.

Ανέφερε ότι την άλλη εβδομάδα θα υπάρξουν οι λεπτομέρειες του τρόπου απογραφής για χήρους και χήρες, σημειώνοντας ότι υπάρχουν φαινόμενα παραβατικότητας και σε αυτό το θέμα με πολλούς χήρους, χήρες ή άγαμες θυγατέρες να τελούν γάμο και να μην τον δηλώνουν. Επισήμανε ότι θα υπάρξει διασταύρωση για τις συντάξεις με το υπουργείο Εργασίας με το σύστημα Αριάδνη και δεν θα χρειαστούν άλλες απογραφές από το Ίδρυμα.

Ο κ. Σπυρόπουλος διευκρίνισε ότι οι μειωμένες συνταξεις οφείλονται αποκλειστικά στη φορολόγηση 5%.

Ο διοικητής του ΙΚΑ σημείωσε δε, ότι «με νόμο που έγινε το βράδυ» πιστοποιούνται για αναπηρία από το Ίδρυμα όλοι οι πολίτες πλην των ενστόλων. Κατά συνέπεια υπάρχουν καθυστερήσεις, καθώς υπάρχουν και ελλείψεις ιδιαίτερα σε νευρολόγους, ψυχιάτρους και καρδιολόγους. Τόνισε ότι προσλαμβάνονται ιδιώτες γιατροί για να βρίσκονται στις επιτροπές αυτών των κατηγοριών, ενώ εκπαιδεύονται και γιατροί του ΕΟΠΥΥ για να πιστοποιηθούν γι’ αυτό το έργο.

Υπενθυμίζεται ότι από 1.1.2013, ως γενική προϋπόθεση πλήρους συνταξιοδότησης καθορίζεται η συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας.

 

skai.gr