Οι πάσχοντες από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας πρέπει να τρώνε «παχιά» ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για να διατηρούν την ασθένειά τους υπό έλεγχο, λένε αμερικανοί επιστήμονες.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια ασθένεια των ματιών, που αποτελεί την συνηθέστερη αιτία τυφλώσεως των ηλικιωμένων. Η εκφύλιση εκδηλώνεται στο κέντρο (ωχρά κηλίδα) του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού, στο οποίο υπάρχουν τα κύτταρα της όρασης.

Τα «παχιά» ψάρια, όπως ο τόνος, το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγγα και η σαρδέλα, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – ένα είδος λίπους που έχει διαπιστωθεί ότι προφυλάσσει τον οργανισμό από πολλά δεινά, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η στεφανιαία νόσος.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι νεαροί ενήλικες και μεσήλικες τρώνε συστηματικά ψάρι, διατρέχουν 33% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εκφύλιση της ωχράς αργότερα στη ζωή τους.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από εθελοντές οι οποίοι είχαν ήδη αναπτύξει εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και έδειξε πως και αυτοί ωφελούνται από την συστηματική κατανάλωση ψαριών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Ταφτς στη Βοστώνη, στην «Βρετανική Επιθεώρηση Οφθαλμολογίας», αξιολόγησαν στοιχεία από 3.000 εθελοντές, διαπιστώνοντας πως όσοι έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξέλιξη της εκφύλισής τους σε πιο προχωρημένα στάδια.

Όσοι έτρωγαν ψάρια και ταυτοχρόνως ακολουθούσαν ένα διαιτολόγιο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (περιέχει τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, που απελευθερώνουν αργά τα σάκχαρά τους) και έπαιρναν διατροφικά συμπληρώματα βιταμίνης C και ψευδαργύρου, μείωναν έως 50% τον κίνδυνο να εξελιχθεί η ασθένειά τους.

Ακόμα και όσοι αντικατέστησαν πέντε φέτες άσπρο ψωμί την ημέρα με πέντε φέτες μαύρο ψωμί, μείωσαν κατά 8% τον κίνδυνο να εξελιχθεί η νόσος τους μέσα στα 5 χρόνια που διήρκησε η μελέτη.

Ωστόσο, η λήψη των συμπληρωμάτων απεδείχθη επιζήμια για όσους έπασχαν από πολύ πρώιμη (αρχική) εκφύλιση. Ωφέλιμη ήταν για όσους είχαν μέτριας βαρύτητας εκφύλιση, τόνισαν οι ερευνητές. Και επεσήμαναν πως λόγω του ευρήματος αυτού, δεν μπορούν να συστήσουν και λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook