Τέσσερις μέρες μένουν ακόμα μέχρι την τελική έκβαση των Πανελλήνιων Νεανικών Πρωταθλημάτων Σκακιού. Κάθε μέρα σπουδαίοι παίκτες από όλη την Ελλάδα μαζεύονται την καθιερωμένη ώρα στο Μεγάλο Αρσενάλι, για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Σε αυτό βοηθάνε πολύ οι διοργανωτές των αγώνων, Σκακιστική Ακαδημία Χανίων, Δήμος Χανίων και Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, οι οποίοι φροντίζουν να είναι όλα οργανωμένα στην εντέλεια και κάτι παραπάνω.

Μην ξεχνάμε, ότι τα Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες σκακιστικές διοργανώσεις, με δυνατότητα να δώσουν πρόκριση σε αντίστοιχες Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες ακόμα διοργανώσεις. Μάλιστα, φέτος συμμετέχουν συνολικά 113 άτομα από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και οι πρωταθλητές Ελλάδας Ανδρών και Γυναικών, Α. Παυλίδης και Κ. Παυλίδου.

Σχετικά με το αγωνιστικό κομμάτι, υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία, Νέοι κάτω των 18, δέκα είναι τα άτομα που έχουν 4 βαθμούς, μεταξύ των οποίων και οι Χανιώτες Σ.Κ. Λιοδάκης, Σ. Ναούμ και Γ. Καλογερής. Στην δεύτερη κατηγορία, Νεανίδες κάτω των 18, πρώτη στην κατάταξη με 4.5 βαθμούς εμφανίζεται η Δ. Σερεφίδου, δεύτερη με 4 βαθμούς η Δ. Ανδρώνη, ενώ μισό βαθμό πίσω ισοβαθμούν η Σ. Μαρκάκη, η Ε. Τσολάκη και η Μ.Δ. Χναρά. Στην κατηγορία Ανδρών κάτω των 20, ξεχωρίζει μέχρι στιγμής ο Δ. Παπακωνσταντίνου, με 2.5 βαθμούς, μισό βαθμό όμως απέχουν ο Ε. Καζάκος και ο Α. Παπασημακόπουλος.

Τέλος, στις Γυναίκες κάτω των 20, στην πρώτη θέση ισοβαθμούν μέχρι στιγμής η Α. Παυλίδου και η Κ. Ανδρώνη, με 2.5 βαθμούς, ενώ ακολουθεί η Μ. Τσαρουχά μισό βαθμό πίσω. Μεγάλες ανατροπές δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής, ούτε έχει εξασφαλιστεί ακόμα κάποια πρωτιά. Οι επόμενοι τέσσερις αγωνιστικοί γύροι θα καθορίσουν πολλά. Βρισκόμαστε εν αναμονή εξελίξεων. Σε κάθε περίπτωση όμως, αξιοσημείωτη είναι η παρουσία των Χανιωτών σκακιστών, μεταξύ άλλων Σ. Ναούμ, Σ.Κ. Λιοδάκης, Σ. Μαρκάκη, Μ.Χ. Χναρά, Ε. Καζάκος, Μ. Τσαρουχά, Γ. Καλογερής.

Παράλληλα με τα Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα Σκακιού, διοργανώνεται ένα Ανοιχτό Τουρνουά για νεαρούς αρχάριους σκακιστές, χωρίς αθλητικό δελτίο. Με τη συμμετοχή τους αποκτούν πλούσια εμπειρία, ώστε να μπορέσουν κάποτε και αυτοί με τη σειρά τους να διεκδικήσουν διακρίσεις σε πανελλήνια σκακιστικά πρωταθλήματα. Από τους 19 μικρούς σκακιστές, ξεχωρίζει μέχρι στιγμής ο Μ. Φραγκιαδάκης με 4 βαθμούς και οι Ο. Πάγκαλος, Λ. Παντελάκης, Κ. Χομπιτάκης, Ι. Ματσαμάκης, που έχουν 3 βαθμούς.