Την άποψη πως τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη και ενδεχόμενη αποτυχία στην προσπάθεια εύρεσης συμβιβασμού για το όριο χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μία «μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση» εξέφρασε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Δίχως την επίτευξη ικανοποιητικής λύσης στα εν λόγω μέτωπα, η κρίση θα μπορούσε να προκύψει «λόγω του μεγέθους αυτών των δύο οικονομιών, και τη σχέση που τηρούν με άλλες χώρες όσον αφορά το εμπόριο και τις επενδύσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ, από το Μαλάουι όπου βρίσκεται.

Τα προβλήματα των ΗΠΑ και της Γηραιάς Ηπείρου θα ασκήσουν αρνητική επιρροή και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, περιλαμβανομένων των αφρικανικών χωρών, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν κινδύνους λόγω των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων, συνέχισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι πολύ σημαντικό για τις αφρικανικές χώρες να έχουν ισχυρές μακροοικονομικές δομές, να βελτιώσουν τις θεσμικές τους δυνατότητες και να διασφαλίσουν βιώσιμη [...] ανάπτυξη προκειμένου να διατηρήσουν τις εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων 10 ετών», κατέληξε η κ. Λαγκάρντ.

 

skai.gr