Η ανάπτυξη των πυραύλων Patriot στην Τουρκία γίνεται βάσει σχεδίου για την προστασία του Ισραήλ από την ιρανική, και όχι τη συριακή απειλή, υποστήριξε ιρανός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Al-Manar του Λιβάνου ο ιρανός αξιωματούχος είπε ότι οι πύραυλοι «τοποθετήθηκαν από το ΝΑΤΟ και τη Δύση για την προστασία του Ισραήλ» δηλαδή για να προστατευθεί το Τελ Αβίβ από το ενδεχόμενο πυραύλων προερχόμενων από το Ιράν.

Η Τεχεράνη πιστεύει ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί ο εναέριος χώρος της για μια επίθεση κατά του Ιράν, αλλά ο ιρανός αξιωματούχος επισήμανε ότι οι Patriot δεν ελέγχονται από τις τουρκικές αρχές.

Οι ΗΠΑ άρχισαν την εγκατάσταση των συστοιχιών πυραύλων στην Τουρκία από το Σάββατο για να προστατεύσουν τη χώρα έναντι ενδεχόμενων απειλών από τη γειτονική Συρία εξαιτίας του εμφυλίου στο έδαφός της.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν περίπου 400 στρατιώτες στην Τουρκία και θα διαθέσουν δυο συστοιχίες Patriot. Πρόσθετος εξοπλισμός θα φτάσει δια θαλάσσης αργότερα τον Ιανουάριο.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook