Την πρόθεση του Τελ Αβίβ να κατασκευάσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, στο έδαφος των διαφιλονικούμενων υψιπέδων του Γκολάν, ανακοίνωσε πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μία κίνηση που υπογραμμίζει τους φόβους που τρέφει το Ισραήλ αναφορικά με το ενδεχόμενο διάχυσης της πολύμηνης εμφύλιας διαμάχης που ταλανίζει την αραβική χώρα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Νετανιάχου χαρακτήρισε «ασταθές» το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, επισημαίνοντας παράλληλα τις ανησυχίες του Ισραήλ για τη δράση ισλαμιστών μαχητών στον συριακό εμφύλιο πόλεμο και το χημικό οπλοστάσιο που διαθέτει η Δαμασκός.

«Προτιθέμεθα να εγείρουμε έναν […] φράχτη […] στα υψίπεδα του Γκολάν. Γνωρίζουμε πως στην αντίπερα πλευρά των συνόρων μας με την Συρία ο συριακός στρατός έχει πλέον απομακρυνθεί, και στη θέση του έχουν εισέλθει δυνάμεις της παγκόσμιας τζιχάντ».

Ο όρος «παγκόσμια τζιχάντ» χρησιμοποιείται από ισραηλινούς αξιωματούχους ως αναφορά σε ισλαμιστές μαχητές που ασπάζονται τις θέσεις της αλ-Κάιντα.

Σημειώνεται πως το Τελ Αβίβ έχει σχεδόν ολοκληρώσει την κατασκευή ενός παρόμοιου φράχτη κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, με την ισραηλινή κυβέρνηση να ισχυρίζεται πως η εν λόγω πρωτοβουλία έχει συμβάλλει στη μείωση της εισροής μεταναστών από την Αφρική.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook