Την ανάπτυξη του σπηλαιολογικού τουρισμού στο νομό Χανίων, στο πλαίσιο της προώθησης ήπιων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, προτείνει ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο.

Ο κ. Δαμιανάκης υπογραμμίζει ότι «η Πολιτεία οφείλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, προωθώντας την ποιοτική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, μέσω στοχευμένων ενεργειών για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την αναβάθμιση της διεθνούς παρουσίας της χώρας μας σε νέες αγορές».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνει, ο σπηλαιολογικός τουρισμός είναι δυνατόν να αποτελέσει μια εναλλακτική μορφή, η οποία μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο της «πολυλειτουργικής» υπαίθρου που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Δαμιανάκης κάνει αναφορά σε έρευνα του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων σχετικά με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο νομό, σύμφωνα με την οποία «ο σπηλαιολογικός τουρισμός προτιμάται κατά 30% από τους αλλοδαπούς, ενώ συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ενός στους τρεις άνδρες και μίας στις τέσσερις γυναίκες. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν οι Πολωνοί (67,7%), οι Νορβηγοί και οι Αυστριακοί (50%).

Επίσης, οι νεότεροι ενδιαφέρονται περισσότερο από τους μεγαλύτερους σε ηλικία». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προσθέτει ότι «στο νομό Χανίων έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.500 βάραθρα και σπήλαια με μοναδικά πετρώματα, ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και ιστορία, αποτελώντας πολύτιμο και αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού και λαογραφικού πλούτου της χώρας μας.

Ως εκ τούτου η ανάπτυξη του σπηλαιολογικού τουρισμού στο νομό, στο πλαίσιο της προώθησης των ήπιων μορφών τουρισμού, εναλλακτικών στο κυρίαρχο σήμερα μοντέλο του μαζικού τουρισμού στη χώρα μας, θεωρώ ότι πρέπει να αποτελέσει έναν από τους βασικούς στόχους της τρέχουσας τουριστικής πολιτικής. Για την ανάπτυξη, όμως, του σπηλαιολογικού τουρισμού, απαιτείται η εξασφάλιση της προσβασιμότητας, της επισκεψιμότητας και της οργάνωσής των σπηλαίων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη ανάδειξή τους».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook