Τη συμφωνία με την Λέγκα του Βορρά για την κάθοδο στις εκλογές ανακοίνωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά από διαβουλεύσεις που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο Καβαλιέρε, που ξεκίνησε την ανακοίνωση της συμφωνίας λέγοντας πως «έχουμε Πάπα», ανέφερε πως ο ίδιος θα είναι «επικεφαλής των μετριοπαθών» και, σε περίπτωση νίκης, ο Ιταλός πρωθυπουργός ίσως γίνει και υπουργός Οικονομικών.

Ο επικεφαλής της Λέγκας, Ρομπέρτο Μαρόνι, θα είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση Μπερλουσκόνι, υποψήφιος στη Λομβαρδία.

Το πολιτικό σκάκι με έπαθλο τη Ρώμη περνάει από τις συμμαχίες σε περιφερειακό επίπεδο: Αν η συμμαχία της Λέγκας με τον μπερλουσκονικό Λαό της Ελευθερίας (PdL) πάει καλά στον ιταλικό Βορρά, η κεντροαριστερά ίσως δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Γερουσία, ακόμη και σε περίπτωση συνεργασίας με τις κεντρώες δυνάμεις που υιοθέτησαν το πολιτικό πρόγραμμα του Μάριο Μόντι.

Δεδομένου του εκλογικού μπόνους που προβλέπεται για το κόμμα που πλειοψηφεί σε περιφερειακό επίπεδο, η τελική έκβαση θα καθοριστεί από το πώς θα κατανεμηθεί η ψήφος κυρίως στις πιο πολυπληθείς περιφέρειες όπως της Λομβαρδίας (με πρωτεύουσα το Μιλάνο) και του Λάτσιο (Ρώμη).

Με την κάθοδο Μπερλουσκόνι σε συμμαχία με τη Λέγκα του Βορρά, μία μετεκλογική συμμαχία με τον Μόντι μπορεί να αποδειχθεί το κλειδί για να δώσει στον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι του Δημοκρατικού Κόμματος μία σταθερή πλειοψηφία στη Γερουσία.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook