Η πιλοτική φάση του προγράμματος επιστημονικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας με πανεπιστήμια της Ελλάδας (Science Teaching Exchange Program – STEP) από το Σύλλογο Ελλήνων Βιοεπιστημόνων ΗΠΑ προχωρά με αμείωτο ρυθμό.

Στόχος του δυναμικού προγράμματος αποσκοπεί στη δημιουργία συνδέσμων συνεργασίας μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών πανεπιστημίων καθώς και στην ανάδειξη ευκαιριών μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στις ΗΠΑ για Έλληνες φοιτητές.

Στην πιλοτική φάση του προγράμματος συμμετέχουν το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και
Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 Σύμφωνα με το σχέδιο της συνεργασίας τα τμήματα αυτά φιλοξενούν ελληνικής καταγωγής καθηγητές αμερικανικών πανεπιστημίων ως επισκέπτες καθηγητές για χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας για τον καθένα. Οι επισκέπτες καθηγητές συμμετέχουν στα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών.

Περισσότεροι από 30 καθηγητές ελληνικής καταγωγής που εργάζονται σε αμερικανικά πανεπιστήμια δέχτηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Η διαμονή τους στην
Ελλάδα έχει εξασφαλιστεί από τη Ναυτική Διοίκηση Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ ο Σύλλογος Ελλήνων Βιοεπιστημόνων ΗΠΑ εξασφάλισε χρήματα για την κάλυψη των εξόδων ταξιδιού για 5 καθηγητές.

Τα χρήματα αυτά προήλθαν από χορηγίες εταιρειών από τις ΗΠΑ αλλά και από δωρεές μεμονωμένων Ελληνο-Αμερικανών πολιτών, οι οποίοι εξέφρασαν έμπρακτα με αυτό τον τρόπο την πίστη τους για την ανάγκη ενδυνάμωσης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών πανεπιστημίων. Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης, το καλοκαίρι του 2011, το πρόγραμμα προβλέπεται να επεκταθεί και σε άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Βιοεπιστημόνων ΗΠΑ εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες του στους καθηγητές που δέχτηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα χωρίς μισθό, στη Ναυτική Διοίκηση Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την παροχή φιλοξενίας, καθώς και στους φορείς Strategy International (www.strategyinternational.org), και τον Παγκόσμιο Ελληνικό Βιοϊατρικό Σύλλογο (World Hellenic Biomedical Association –www.whba1990.org) για τη συνεισφορά τους στην προετοιμασία διοργάνωσης του προγράμματος καθώς και στις εταιρείες και τους ανθρώπους που υποστήριξαν οικονομικά το πρόγραμμα.

Του Δημήτρη Ωραιόπουλου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook