Μεγάλη έξαρση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, όσον αφορά την προσβολή από το σκαθάρι των φοινικοειδών, καθώς εντοπίζονται εκτεταμένες προσβολές σε πολλές περιοχές του Νομού Ρεθύμνου όπου έχουν οριστεί ζώνες, και ιδιαίτερα εντός των ορίων του Δήμου Ρεθύμνης,.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή όλων των κατόχων φοινικοειδών ενώ ταυτόχρονα δίνει οδηγίες για την πρόληψη περαιτέρω εξάπλωσης του φαινομένου.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

\”Καλούμε, όλους τους ιδιοκτήτες φοινικοειδών να κάνουν σχολαστικούς ελέγχους στα δέντρα τους και σε περίπτωση που αντιληφθούν ύποπτα συμπτώματα (φαγώματα στα φύλλα, μορφές του εντόμου όπως κουκούλια κ.α., χαρακτηριστικό θόρυβο καθώς η προνύμφη τρώει το εσωτερικό του φοίνικα) να ενημερώσουν άμεσα την υπηρεσία μας και συγκεκριμένα το τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου στα τηλ. 28313-43820 & 28313-43822 για να τους δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες αντιμετώπισης.

Επίσης οι κάτοχοι προσβεβλημένων φοινικοειδών στο τελικό στάδιο, όπου παρατηρείται το χαρακτηριστικό ομπρέλιασμα των φυτών θα πρέπει, σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία, να φροντίσουν άμεσα για την καταστροφή τους με τον ενδεδειγμένο τρόπο (κόψιμο-κάψιμο ή θάψιμο σε βάθος τουλάχιστον δύο μέτρων). Διαφορετικά θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ωστόσο αν δεν είναι δυνατή η άμεση καταστροφή των φοινικοειδών θα πρέπει, αφού αφαιρέσουν τα φύλλα της στεφάνης και κάνουν έγχυση με διάλυμα ενός από τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά από το σημείο της στεφάνης και ψεκάσουν τα μέρη του φυτού που έχουν αφαιρεθεί καθώς και τα γειτονικά φοινικοειδή, να καλύψουν το προσβεβλημένο φυτό με ένα εντομοστεγές δίχτυ διαμέτρου οπής οπής<1χιλιοστού και να το δέσουν καλά, για να μην έχουμε διασπορά των εντόμων που τυχόν επιβίωσαν και ως εκ τούτου νέες προσβολές.

Επίσης οι κάτοχοι φοινικοειδών θα πρέπει να αποφεύγουν τα αυστηρά κλαδέματα και να αφαιρούν μόνο τα φύλλα της βάσης της στεφάνης, που είναι έτοιμα να πέσουν. Μετά την οποιαδήποτε επέμβαση θα πρέπει να ψεκάζεται η επιφάνεια κοπής με ένα εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό γιατί προσελκύεται το έντομο από τους χυμούς του φυτού.

Το κλάδεμα-καθάρισμα των φοινικοειδών σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται κατά την διάρκεια του χειμώνα (όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες) και τα φύλλα που αφαιρούνται να απομακρύνονται άμεσα και να καταστρέφονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο ή να θάβονται σε βάθος τουλάχιστον δύο μέτρων.

Φωτογραφίες με τα συμπτώματα αλλά και περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στο site του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου ή στο site του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ή Τροφίμων καθώς και ψάχνοντας στο διαδίκτυο.

Τα site του Μ.Φ.Ι. είναι www.bpi.gr ενώ του ΥΠΑΑΤ www.minagric.gr\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook