«Οταν η οικονομική κρίση της Ελλάδας βρισκόταν στο απόγειό της, και λίγες μόνο εβδομάδες αφότου είχε αντικατασταθεί (από τον Ευάγγελο Βενιζέλο), ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό του από την Κριστίν Λαγκάρντ. \”Μας λείπεις\”, έγραφε η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Οι παρατηρητές της ελληνικής πολιτικής σκηνής δεν ήταν δύσκολο να καταλάβουν γιατί: ο εκλεπτυσμένος, σπουδασμένος στο LSE Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε ζήσει πάνω από το ήμισυ της ζωής του σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Παρίσι απείχε πολύ από τον διάδοχό του και σαφώς λιγότερο κοσμοπολίτη, Ευάγγελο Βενιζέλο. Η Λαγκάρντ, μήνες μόλις πριν τεθεί επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ένιωθε ότι είχε χάσει ένα φίλο».

Με αυτό το μικρό παραπολιτικό σχόλιο ξεκινάει το σημερινό εκτενές ρεπορτάζ του «Γκάρντιαν», το οποίο αναφέρεται στην «αποκαθήλωση»του πρώην «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για «κάθαρση» της φοροδιαφυγής, με τη βρετανική εφημερίδα να διαβλέπει «μεγαλύτερο δράμα στη χώρα απ’ όπου ξεκίνησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους».

«Σήμερα ωστόσο», γράφει ο «Γκάρντιαν», «ο Παπακωνσταντίνου βρίσκεται στο επίκεντρο του μεγαλύτερου σκανδάλου φοροδιαφυγής που ξεσπάει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα», με το όνομα του πρώην \”τσάρου της ελληνικής οικονομίας\”, να προκαλεί σοκ και ταραχή στους μανδαρίνους Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ».

«Από αγαπημένος των μεταρρυθμιστών policy makers της Δύσης, ο άνθρωπος το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τις εκσυγχρονιστικές πολιτικές που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα, κατηγορείται, όχι μόνο ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη αιμορραγία της ελληνικής οικονομίας, τη φοροδιαφυγή, η οποία στοιχίζει στο κράτος 27 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά ότι παραποίησε λίστα υπόπτων για φοροδιαφυγή προκειμένου να αφαιρέσει τα ονόματα τριών συγγενών του».

Η βρετανική εφημερίδα, κάνει ιδιαίτερη μνεία, όπως και άλλα διεθνή έντυπα, στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής που μαστίζει την ελληνική οικονομία. «Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να περάσει τον πιο σκληρό χειμώνα της από το ξέσπασμα της κρίσης τρία χρόνια πριν, με τη μεσαία τάξη των Ελλήνων να χτυπιέται σε επίπεδο ρεκόρ από την ανεργία, την ανέχεια και την απελπισία, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη όσον αφορά την ελίτ των προνομιούχων της χώρας».

«Για πολλούς η λίστα Λαγκάρντ», επισημαίνει ο Γκάρντιαν, «αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι πλούσιοι της Ελλάδας την έχουν γλιτώσει με ελάχιστες απώλειες, βγάζοντας τα λεφτά τους στο εξωτερικό, την ώρα που η συντρηπτική πλειοψηφία υφίσταται τις τιμωρητικές μεταρρυθμίσεις ΕΕ και ΔΝΤ, με αντάλλαγμα τα πακέτα στήριξης».

Μετά από λεπτομερή αναφορά στο «χρονικό» της «λίστας Λαγκάρντ» και την δημοσιοποίησή της από το δημοσιογράφο, Κώστα Βαξεβάνη, ο «Γκάρντιαν», υπογραμμίζει ότι «άλλες χώρες οι οποίες έλαβαν αντίστοιχες λίστες από τη Γαλλία- τις οποίες υπέκλεψε αρχικώς ο υπάλληλος της HSBC- όπως η Ισπανία και η Ιταλία, κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τεράστια έσοδα, από το κυνήγι των φοροφυγάδων».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται σε άρθρο του Παύλου Τσίμα, ο οποίος έγραψε στα ΝΕΑ του περασμένου Σαββατοκύριακου, ότι «το πιο σημαντικό ερώτημα είναι γιατί, απ’ όλες τις χώρες που έλαβαν μία τέτοια λίστα, η Ελλάδα ήταν η μόνη που δεν τη χρησιμοποίησε». «Τη στιγμή που», όπως επισημαίνει ο Τσίμας, «η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη παγκοσμίως, όσον αφορά τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται κάθε κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι «στοχοποιείται», ενώ οι φίλοι της ξαδέρφης του, Ελένης Παπακωνσταντίνου δεν μπορούν να πιστέψουν ότι «κάποια που ήταν πρόεδρος των Ελλήνων αποφοίτων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ θα απέκρυπτε τα πλούτη της». «Μιλάμε για τους ανθρώπους που ανήκαν στους μεταρρυθμιστές, με δυτικό προσανατολισμό… την ελπίδα της Ελλάδας», δηλώνουν χαρακτηριστικά στη βρετανική εφημερίδα.

«Η ελληνική Βουλή», ωστόσο, «έχει προθεσμία ως τα μέσα Ιανουαρίου προκειμένου να αποφασίσει τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διερέυνηση των πεπραγμένων του Παπακωνσταντίνου… κάτι που φαίνεται ότι θα γίνει». Η σύσταση ειδικού δικαστηρίου είναι το δεύτερο βήμα που θα ακολουθήσει.

«Οι διωκτικές αρχές κινούνται γρήγορα», γράφει ο «Γκάρντιαν». «Και ο Σαμαράς, έχοντας υπ’ όψη ότι τα επιπλέον πακέτα στήριξης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα της Ελλάδας να καθαρίσει τα του οίκου της, υποσχέθηκε στην αρχή του νέου έτους, \”κάθαρση\”. Το σκηνικό είναι έτοιμο για περισσότερο δράμα στον τόπο απ’ όπου ξεκίνησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους», καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook