Η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας έφερε για μια ακόμη χρονιά στο φως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με το κρύο οι άστεγοι συμπολίτες μας. Για τον λόγο αυτό, ο δήμος Αθηναίων έλαβε έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων από το ψύχος.

Πιο συγκεκριμένα, ως χώροι φιλοξενίας διατίθενται σε 24ωρη βάση τρία δημοτικά κτίρια, ενώ αναμένεται να διατεθούν και άλλοι χώροι από τον δήμο Αθηναίων, σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο. Πρόκειται για το Πολιτιστικό Κέντρο του 4ου Διαμερίσματος, επί των οδών Λένορμαν και Αλεξανδρείας, τη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, επί των οδών Μαμούρη και Δύμη, καθώς και τη Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Αγ. Μελετίου και Ξεναγόρα.

Επίσης, για ολόκληρο το 24ωρο θα λειτουργεί για τους κατοίκους του δήμου Αθηναίων η τηλεφωνική γραμμή 1960 για πληροφορίες και παροχή βοήθειας. Η λήψη των έκτακτων αυτών μέτρων γίνεται σε στενή συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το υπουργείο Εργασίας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, το ΚΕΘΕΑ Exelixis, ο ΟΚΑΝΑ, η Κλίμακα, η PRAKSIS, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Στο μεταξύ, ομάδες εργασίας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις, έχουν ξεκινήσει από χθες εκστρατεία ενημέρωσης των αστέγων για τους χώρους φιλοξενίας που έχουν διατεθεί, ενώ έχουν προχωρήσει και στη διανομή φαρμάκων και ζεστών ροφημάτων. Επίσης, φροντίζουν για τη διακομιδή περιστατικών σε νοσοκομεία, αν υπάρχει ανάγκη.

Μέτρα για την προστασία των αστέγων και στη Θεσσαλονίκη

Πρωτοβουλία για την προστασία των αστέγων από το κρύο πήρε και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Για τον σκοπό αυτό, διαθέτει θερμαινόμενους χώρους οι οποίοι θα παραμένουν ανοικτοί και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, και για όσο χρονικό διάστημα οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές, χώροι πρόσβασης θα είναι ο χώρος του ΚΑΠΗ, στην 2η Δημοτική Κοινότητα (Λαγκαδά 35) καθώς και τα ΚΑΠΗ στην 5η δημοτική κοινότητα (Στεφάνου Νούκα 10 και Καπετάν Βαγγέλη 4), από τις 8.30πμ έως τις 8.30μμ.

Ωστόσο, προβλήματα από το πολικό ψύχος που επικρατεί από χθες στη χώρα μας αντιμετωπίζουν και όσοι πολίτες έχουν σπίτι, αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ανάβουν τα καλοριφέρ, λόγω της «τσουχτερής» τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για επέκταση του επιδόματος θέρμανσης. «Μακάρι να υπήρχαν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, αλλά δεν υπάρχουν», τόνισε, προσθέτοντας πως το επίδομα θέρμανσης είναι ακόμη αναξιοποίητο, καθώς πολλοί εκ των δικαιούχων δεν έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά για να το λάβουν.

Αργότερα ξεκινούν τα σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα

Εξάλλου, αργότερα θα ξεκινήσουν σήμερα το πρωί τα μαθήματα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, με απόφαση των δημάρχων, τα σχολεία στο Αμύνταιο και στη Φλώρινα θα ξεκινήσουν στις 9 π.μ. και στα Γρεβενά στις 9.30 π.μ.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook