Ιρακινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 66 χρυσά νομίσματα που χρονολογούνται εδώ και περισσότερο από 1.400 χρόνια από την εποχή των Σασσανιδών (225 π.Χ. έως 640 μ.Χ.).

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ελπίζουν να τα εκθέσουν στο Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης, αφού πρώτα υποβληθούν σε αναλύσεις για να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα τους.

Ανακαλύφθηκαν στην πόλη Αζιζίγια, στην επαρχία Ουάσιτ, 70 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων της επαρχίας, Χοσανέιν Μοχάμεντ Άλι.

Τα νομίσματα απεικονίζουν ένα βασιλιά ή ένα θεό, ενώ απεικονίζονται και φλόγες, πρόσθεσε ο Άλι.

Ένας μεγάλος αριθμός ιρακινών αρχαιολογικών χώρων υπέστη βανδαλισμούς κατά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την αμερικανική εισβολή στη χώρα το 2003. Το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης λεηλατήθηκε μετά την εισβολή αυτή και περίπου 32.000 αρχαιότητες εκλάπησαν από τους 12.000 αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, ενώ 15.000 άλλα αντικείμενα τέχνης εξαφανίστηκαν από το Εθνικό Μουσείο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Πριν από την εισβολή πάντως, χιλιάδες αρχαιότητες είχαν κλαπεί κατά τη διάρκεια λαθρανασκαφών σε απομακρυσμένες περιοχές.

Την περίοδο του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, το Ιράκ είχε θεσπίσει αρκετούς νόμους για την προστασία των αρχαιολογικών του χώρων.

Όμως, μετά την πτώση του πρώην δικτάτορα, η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην ανασυγκρότηση της χώρας που επλήγη σοβαρά από τα χρόνια του πολέμου και παραμελεί τη συντήρηση των χώρων αυτών.


newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook