Την ώρα που τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την κυβέρνηση συνεργασίας, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να ανησυχεί για την συνοχή της, τα κόμματα λαμβάνουν θέσεις μάχης εν όψει της ψηφοφορίας -στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας- επί των δύο προτάσεων για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.

Σήμερα, Τρίτη, συνεδριάζουν -ταυτόχρονα- το μεσημέρι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ (13:00) και του ΠΑΣΟΚ (13:30), καθώς και η Εκτελεστική Γραμματεία της ΔΗΜΑΡ (12:00), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα συνεδρίαση της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η διαγραφή των Οδ.Βουδούρη και Π.Μουτσινά από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ ανεβάζει το συνολικό αριθμό των ανεξάρτητων βουλευτών σε 17 και μειώνει την κυβερνητική πλειοψηφία από 179 βουλευτές σε 164.

Οι ψήφοι των Οδ.Βουδούρη και Π.Μουτσινά στις περισσότερες βασικές επιλογές της κυβέρνησης ήταν ούτως ή άλλως εκτός «κομματικής γραμμής», ωστόσο η αποπομπή τους από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ αποτελεί μια από τις αναταράξεις που δημιουργεί στην κυβέρνηση συνεργασίας η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος εξακολουθεί να είναι το ενδεχόμενο εμπλοκής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλου, ο οποίος περιλαμβάνεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να προστατευθεί η κυβερνητική συνοχή και για το λόγο αυτό βουλευτές της ΝΔ έχουν «αναλάβει» να υπερασπιστούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στις δημόσιες συζητήσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος έχει στρέψει τα πυρά του κατά του Αλέξη Τσίπρα, καθώς εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον έχει βάλει στο στόχαστρο με σκοπό να εντείνει τις επιθέσεις εναντίον του, καθώς το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς το Συνέδριό του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν επιτίθεται μόνο εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στην πρότασή του για την Προανακριτική Επιτροπή αναφέρεται και στον πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι είναι ευθύνη του Αντώνη Σαμαρά να έρθουν όλα στο φως στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Το ζήτημα της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ. Ο Οδ.Βουδούρης και ο Π.Μουτσινάς κατηγόρησαν την ηγεσία του κόμματος ότι προχωρά σε συμβιβασμούς για χάρη της κυβερνητικής συμμαχίας, προκαλώντας την αποπομπή τους με απόφαση του Φ.Κουβέλη.

Οι δύο ανεξάρτητοι -πλέον- βουλευτές κατηγόρησαν επιπλέον την ηγεσία ότι έλαβε αποφάσεις για την υπόθεση χωρίς να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Την επομένη της διαγραφής, πάντως, συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματία της ΔΗΜΑΡ.

Όσον αφορά στους Ανεξάρτητους Έλληνες, στόχος τους είναι να ψηφιστεί μια πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην οποία να συμπεριλαμβάνονται -εκτός των Γ.Παπακωνσταντίνου και Ευ.Βενιζέλου- και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι Γ.Παπανδρέου και Λ.Παπαδήμος.

Δεδομένου ότι δεν διαθέτουν την κοινοβουλευτική δύναμη που χρειάζεται η υποβολή πρότασης (30 βουλευτές) αναζητούν στήριξη σε ανεξάρτητους βουλευτές ή ακόμη και -κατά πληροφορίες- σε μεμονωμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του Πάνου Καμμένου βρίσκει την ανταπόκριση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, ο βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης που έχει διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της παραπομπής στην Προανακριτική Επιτροπή του Ευ.Βενιζέλου. Κατά τις πληροφορίες αυτές, φέρεται να να εκτιμά ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Κουβέλης χάνουν το ηθικό πλεονέκτημα από την ημέρα που κατατέθηκε η κοινή πρόταση για Προκαταρκτική μόνο για τον Γ.Παπακωνσταντίνου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook