Στις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η συγχώνευση μεγάλου αριθμού εφοριών από τις 14 Ιανουαρίου 2013 αναφέρεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ -ΔΟΥ) σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημοσιές Οικονομικές Υπηρεσίες υποστηρίζει πως σε μια περίοδο, που απαιτείται η ενίσχυση του υφιστάμενου δικτύου φορολογικών υπηρεσιών, με προσωπικό και μέσα, η κυβέρνηση προχωρά σε επιλογές που ουσιαστικά θα οδηγήσουν στη διάλυσή του συστήματος.

Οι εφοριακοί υποστηρίζουν πως σε μεγάλες περιοχές και νησιά με τεράστια εμπορική δραστηριότητα και φοροδοτική ικανότητα, αντί να υπάρξουν οργανωμένες και πλήρως στελεχωμένες φορολογικές υπηρεσίες, καταργούνται και οι υπάρχουσες με τεράστιες συνέπειες για τα έσοδα και την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

«Θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες για τους κατοίκους της περιφέρειας και ιδιαίτερα της νησιωτικής χώρας, λόγω του κλεισίματος των υπηρεσιών και του κόστους που θα επωμιστούν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν» τονίζεται στην επιστολή.

Μάλιστα, η ΠΟΕ ΔΟΥ αποκαλύπτει πως το νέο TAXIS, το οποίο παρουσιαζόταν ως η απάντηση στις ανάγκες εξυπηρέτησης των κατοίκων, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών, όχι μόνο δεν είναι έτοιμο, αλλά δεν υπάρχει και αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του.

Στο ίδιο πλαίσιο αναφορικά με το δίκτυο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ), το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο θα αντικαθιστούσε τις ΔΟY, η ΠΟΕ ΔΟΥ υπογραμμίζει πως όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά και όπου επιχειρήθηκε η εφαρμογή του, υπήρχαν κάθε άλλο παρά θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους εφοριακούς εκατοντάδες υπάλληλοι στη μέση μάλιστα της σχολικής χρονιάς και οι οικογένειές τους, αναγκάζονται σε μετανάστευση ή εξωθούνται σε αποχώρηση από τον κλάδο των εφοριακών, σε μια περίοδο που το υπουργείο αναγνωρίζει δημόσια την ανάγκη ενίσχυσής του φορολογικού συστήματος.

Η Ομοσπονδία τέλος ζητά και απαιτεί από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου να επανεξετάσουν τη θέση τους, σημειώνοντας πως η επιμονή τους σε μια επιλογή που αποδεδειγμένα δημιουργεί, παρά επιλύει προβλήματα, προκαλεί ερωτηματικά. Καλεί δε τα πολιτικά κόμματα και το σύνολο των βουλευτών, να αναλάβουν και να στηρίξουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της μη εφαρμογής της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης.

in.gr