Δικαστική υποστήριξη σε υπερχρεωμένους καταναλωτές για την εφαρμογή του Ν3869/2010 θα παρέχει Σύμπραξη Ενώσεων Καταναλωτών. Η δικαστική συνδρομή αφορά στην υποστήριξη των υπερχρεωμένων καταναλωτών, μετά τη λήξη της εξωδικαστικής προσπάθειας μέχρι την κατάθεση αίτησης (δικογράφου) στο Ειρηνοδικείο.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ Γ. Γιαννούσης «ο νόμος 3869/2010 αποτελεί σήμερα το μοναδικό νομικό εργαλείο στη διάθεση του υπερχρεωμένου καταναλωτή που αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις οφειλές του, προκειμένου να ρυθμίσει τα χρέη του και να προστατεύσει την κύρια κατοικία του».

Η πράξη: «Δικαστική συνδρομή θα παρέχεται στους υπερχρεωμένους καταναλωτές για την εφαρμογή του Ν3869/2010» εντάχθηκε στον άξονα προτεραιότητας «03 – Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Καινοτομίας και της Ψηφιακής Σύγκλισης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική».

Αναπόφευκτα, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο υπερχρεωμένος καταναλωτής οδηγείται στη δικαστική οδό. Ενώ όμως το στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού προσφέρεται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους μέσω του «Πανελλήνιου Δικτύου υποστήριξης των υπερχρεωμένων καταναλωτών», δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη δικαστική ρύθμιση η οποία είναι και δαπανηρή. Βάσει ρητής πρόβλεψης του νόμου, η κατάθεση του δικογράφου της αίτησης και η παράσταση στο Ειρηνοδικείο δεν είναι απαραίτητο να γίνουν από δικηγόρο αλλά και από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο. Ωστόσο, η πράξη έχει δείξει ότι η έλλειψη νομικού παραστάτη οδηγεί μοιραία στην απόρριψη της αίτησης του υπερχρεωμένου. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι οι περισσότερες απορριπτικές αποφάσεις οφείλονται στον «ερασιτεχνικό χειρισμό» των υποθέσεων από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο. Βάσει των παραπάνω κρίθηκε απαραίτητη η υλοποίηση της, έστω και πιλοτικά (λόγω χαμηλού προϋπολογισμού).

Για την υλοποίηση της δράσης έχει δημιουργηθεί Σύμπραξη Ενώσεων Καταναλωτών. Οι Ενώσεις που συμμετέχουν είναι η Ένωση Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» – Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. και το Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών – Νέο ΙΝΚΑ.

Οι 84 ωφελούμενοι που θα επιλεγούν βάσει προτεραιότητας, για να ενταχθούν στη δράση, θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά συγκεκριμένα κριτήρια και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής ανέρχεται σε 80.000 ευρώ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook