Την ώρα που ο υπουργός Πληροφόρησης και Ενημέρωσης (Τύπου) Ερνέστο Βιγιέγας ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ακολουθεί την ιατρική θεραπεία του συστηματικά στην Κούβα όπου νοσηλεύεται και πως η κατάστασή του είναι σταθερή, η αντιπολίτευση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Σε επιστολή λοιπόν που εστάλη προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας (MUD), αναφέρεται ο κίνδυνος της «παραβίασης της συνταγματικής τάξης» αν ο Τσάβες δεν παρουσιαστεί την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου στο Καράκας για να ορκιστεί έπειτα από την επανεκλογή του τον περασμένο Οκτώβριο.

«Αν δεν λάβει χώρα την 10η Ιανουαρίου η ορκωμοσία του Προέδρου, και αν δεν ενεργοποιήσουμε τις συνταγματικές διατάξεις σχετικά με την προσωρινή αδυναμία του Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα έχει διαπραχθεί μια σοβαρή παραβίαση της συνταγματικής τάξης στη Βενεζουέλα που θα επηρεάσει την ουσία της δημοκρατίας», λέει χαρακτηριστικά η επιστολή που δημοσιεύθηκε από τον Τύπο.

Την ίδια ώρα στον διεθνή Τύπο έχουν ήδη ξεκινήσει τα σενάρια για την μετά-Τσάβες εποχή, ενώ ήδη έχει γίνει γνωστό πως σε περίπτωση που ο πρόεδρος χάσει τη μάχη με την επάρατη νόσο είτε αδυνατεί να κυβερνήσει, τότε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ντιοσδάδο Καμπέλο θα αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών. Ο πιθανότερος διάδοχος του Τσάβες είναι ο Νικολά Μαντούρο τον οποίο ο επανεκλεγείς πρόεδρος είχε παρουσιάσει στον λαό απευθύνοντας έκκληση να τον δεχθούν ως διάδοχό του.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook