Μετά από χρόνια σφιχτής εισοδηματικής πολιτικής και συγκρατημένων παροχών, οι Γερμανοί εργαζόμενοι ετοιμάζονται να διεκδικήσουν για το 2013 –και φαίνεται ότι θα τις πάρουν κιόλας– σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους, ενθαρρυμένοι και από τις καλές επιδόσεις της οικονομίας της χώρας τους.

Μέσα στη χρονιά, εξηγεί το Spiegel, θα αρχίσουν οι αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις μεγάλων κλάδων, όπως εκείνος του μετάλλου, ίσως τον ισχυρότερο συνδικαλιστικά στη χώρα.

To IG Metall θα ζητήσει «αξιοπρεπείς αυξήσεις» μετά από αρκετά χρόνια κατά τα οποία συμφωνούσε σε μάλλον μέτριες αυξήσεις ενώ παράλληλα η ανεργία ήταν σε μάλλον υψηλά (για τα γερμανικά δεδομένα) επίπεδα.

Μετά την αναπόφευκτη κάμψη από την κρίση του 2008, η γερμανική οικονομία τα πηγαίνει πλέον καλύτερα από τους εταίρους της, η ανεργία πέφτει, οι εταιρείες καταγράφουν κέρδη-ρεκόρ και η οικονομία μπορεί να αντέξει πλέον μεγαλύτερες αυξήσεις. Παραταύτα, το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων είναι μικρότερο από ό,τι πριν από 10 χρόνια, λαμβανομένου υπόψη και του πληθωρισμού.

Δεν εκτιμούν βέβαια όλοι ότι τα πράγματα στη χώρα βαίνουν καλώς. Ο Φράνκ Μπσίρσκε, επικεφαλής συνδικάτου εργαζομένων σε υπηρεσίες, εκτιμά ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών «ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερο και ποτέ δεν απειλούνταν τόσο η μεσαία τάξη. Ζητά και αυτός να ανέβουν οι μισθοί–έχει προτείνει μάλιστα 6,5% για τον κλάδο του.

Πάντως φαίνεται ότι και οι πολιτικοί κατανοούν κάτι πρέπει να γίνει—ίσως γιατί το 2013 είναι εκλογική χρονιά.

Το αντιπολιτευόμενο SPD θέλει να κάνει το ζήτημα κεντρικό στην προεκλογική εκστρατεία. «Ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να να συμμετάσχουν στην επιτυχία τα οικονομίας», αναφέρει σχετικά στέλεχος του κόμματος.

Την ίδια ώρα και στελέχη του συμπολιτευόμενου συνασπισμού εκφράζονται θετικά για το ενδεχόμενο αυξήσεων ακόμα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που επισήμανε ότι η αύξηση των μισθών στη Γερμανία «θα συνεισφέρει στη μείωση των ανισοτήτων στην Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά το ύψος των αυξήσεων, ο Πέτερ Μπόφινγκερ, επικεφαλής του συμβουλίου των ειδικών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, τις τοποθετεί στο 5%, πολύ χαμηλότερα, στο 2%, τις βλέπει ένα άλλο μέλος του συμβουλίου, ο Βόλφγκανγκ Φραντς.

Ο Μπόφινγκερ υποστηρίζει ότι πρέπει να ανέβουν κάπως οι συντάξεις και τα επιδόματα για τους μακροχρόνια άνεργους, ακόμα και αν αυξηθεί κάπως ο πληθωρισμός. «Η επιλογή μας», εξηγεί, «είναι ανάμεσα σε δύο άσχημες εναλλακτικές: είτε προσωρινά υψηλότερος πληθωρισμός στη Γερμανία, είτε αποπληθωρισμός στη νότια Ευρώπη».

Κάποιοι εργοδότες πάντως, σημειώνει το Spiegel που παραθέτει και τις σχετικές δηλώσεις, ούτε που θέλουν να ακούν ότι οι αυξήσεις για τους Γερμανούς εργαζομένους πρέπει να είναι μεγάλες για να είναι μικρότερες οι αναπόφευκτες μειώσεις στους νοτιοευρωπαίους….

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook