Σημαντική δυστοκία όσον αφορά το «γρήγορο» άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών διαπιστώνει όπως όλα δείχνουν το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Παρά το γεγονός ότι το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα 6.000 λογαριασμών σε τράπεζες, που αφορούν έρευνες για φοροδιαφυγή, διαφθορά, παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιεί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας εν τούτοις οι καθυστερήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Σύμφωνα με έγγραφο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με ημερομηνία 30 Αυγούστου του 2012 που έχει το «Θέμα» στην Κατοχή του αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Στο έγγραφο που εστάλη στις 30 Αυγούστου του 2012 από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στο Γενικό Γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο με θέμα «Αποστολή ηλεκτρονικών αρχείων σχετικά με χρηματικά πόσα που διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών φυσικών προσώπων» επισημαίνονται τα εξής:

«To 2011 τα σχετικά αιτήματα των φορολογικών και λοιπών αρμόδιων αρχών (άρση απορρήτου, κατασχέσεις εις χείρας τραπεζών δυνάμει του ΚΕΔΕ, διασφαλίσεις συμφερόντων του δημοσίου) ανήλθαν σε περίπου 23.000 από τα οποία 2.000-2.700 προήλθαν από το ΣΔΟΕ (9% ως 12%). Το πρώτο εξάμηνο του 2012 τα αιτήματα του ΣΔΟΕ ανήλθαν σε 1500-1700 που ήταν το 10-11% του συνόλου , καθένα δε από αυτά αφορούσε σε 3 νομικά η φυσικά πρόσωπα. Τα ως άνω αιτήματα απαντήθηκαν εντός του ίδιους έτους της υποβολής τους σε ποσοστό 82% το 2011 ενώ το υπόλοιπο απαντήθηκε ενός των πρώτων μηνών του 2012. Αντίστοιχα τα αιτήματα του πρώτου εξάμηνου του 2012 απαντήθηκαν εντός του ίδιου διαστήματος της υποβολής τους σε ποσοστό 71% ενώ το υπόλοιπο απαντήθηκε η θα απαντηθεί εντός των άμεσων επόμενων ημερών.» Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα αίτημα των ελεγκτικών αρχών μπορεί να απαντηθεί από 3 έως και 12 μήνες. Κορυφαίες πηγές του ΣΔΟΕ σε κατ ιδίαν συνομιλίες τους επισημαίνουν ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ειδική υπηρεσία στο Σώμα αποτελούμενη από 5 στελέχη τα οποία θα έχουν έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των τραπεζών.

Ο στόχος είναι:

Να μπορούν να «βλέπουν» τι καταθέσεις έχει κάποιος πολίτης ο οποίος για τον οποίο υπάρχει εισαγγελική εντολή η καταγγελία για φοροδιαφυγή η έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων χωρίς να μπαίνουν στην διαδικασία να υποβάλλουν αιτήματα προς όλες τις τράπεζες.

Να μπλοκάρονται «αρχικά» οι λογαριασμοί απευθείας με ένα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα μόλις υπάρχουν υποψίες φοροδιαφυγής πριν ακόμα κληθεί ο πολίτης από τις ελεγκτικές αρχές. Φυσικά μέσα σε λίγα λεπτά η τράπεζα θα προχωρεί στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να μην μπορούν οι πολίτες να σηκώσουν τα χρήματα τους από τους λογαριασμούς.

Κορυφαία στελέχη του ΣΔΟΕ επισημαίνουν σε κατ ιδίαν συνομιλίες τους ότι «σήμερα το δημόσιο δεν εισπράττει ούτε ένα ευρω από την φοροδιαφυγή καθώς πολλές τράπεζες ειδοποιούν αμέσως τους πελάτες τους ότι το Σώμα έχει ζητήσει άνοιγμα λογαριασμών. Αποτέλεσμα είναι οι λογαριασμοί να αδειάζουν στο λεπτό» . Κλασικό παράδειγμα είναι η υπόθεση Καρούζου. Το ΣΔΟΕ έχει υπολογίσει ότι η συνολική φοροδιαφυγή ανέρχεται στο ύψος των 100.000.000 ευρω. Όταν όμως ζητήθηκε το πάγωμα των λογαριασμών του είτε ήταν άδειοι είτε υπήρχαν καταθέσεις πολύ μικρότερες του ποσού αυτού. Για παράδειγμα ένας λογαριασμός του Γιάννη Καρούζου στην Εθνική είχε μόλις 120.000 ευρώ.

«Δεν πρόκειται ποτέ το ελληνικό δημόσιο να εισπράξει αυτά τα λεφτά. Τα χρήματα του συγκεκριμένου επιχειρηματία έχουν πετάξει στο εξωτερικό» λένε πηγές του Σώματος. Ακόμα όπως τονίζουν: «Κλασικό παράδειγμα καθυστέρησης ήταν η υπόθεση Νάμμος του επιχειρηματία Φραγκίσκου Ζαννη. Ενώ το Σώμα είχε ζητήσει την κίνηση των λογαριασμών του για μια συγκεκριμένη ημέρα (την επόμενη της περίφημης συναυλίας που έγινε στο εστιατόριο στην Μύκονο χωρίς να κοπούν αποδείξεις) από όλες τις τράπεζες η απάντηση ήλθε σχεδόν 6 μήνες μετά» . Άρα λένε «οι έρευνες καθυστέρησαν σημαντικά».

Βέβαια υπάρχουν στελέχη που εκφράζουν την ανησυχία τους για τις υπερεξουσίες που θα αποκτήσει το ΣΔΟΕ καθώς οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που θα χειρίζονται τις Data των λογαριασμών μπορεί να προχωρούν σε εκβιασμούς και να βλέπουν τις καταθέσεις πολύ πλουσίων ελλήνων. «Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί λένε οι πιο ψύχραιμοι όσο μπορεί να συμβεί και σε άλλες χώρες που εδώ και χρόνια έχουν δώσει την άδεια στις ελεγκτικές αρχές να βλέπουν τις τραπεζικές καταθέσεις των φοροφυγάδων».

Σήμερα το ΣΔΟΕ έρευνα 9.620 υποθέσεις που αφορούν φοροδιαφυγή, αδικαιολόγητες δαπάνες ΟΤΑ, παράνομη διαχείριση δημοσίου χρήματος, διαφορές φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων ή εξαγωγής χρηματικών κεφαλαίων και διοικητικές συνδρομές. Στο πλαίσιο αυτό έχουν διαταχθεί περισσότερες από 1.039 εισαγγελικές παραγγελίες

protthema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook