Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αναμένεται να διοριστεί επόμενος πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης εντός του μήνα, αναλαμβάνοντας ένα ρόλο-κλειδί σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, είπαν σήμερα αξιωματούχοι.

Το Eurogroup προγραμματίζεται να αποφασίσει την 21η Ιανουαρίου ποιος θα διαδεχτεί τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία του ισχυρότερου οργάνου διαμόρφωσης οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο 46χρονος Ντάισελμπλουμ πραγματοποιεί περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Χθες Δευτέρα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, καθώς και τους συναδέλφους του από το Βέλγιο και από το Λουξεμβούργο. Αναμένεται στη Ρώμη εντός της ημέρας, ενώ αύριο προγραμματίζει να επισκεφτεί το Παρίσι.

«Φαίνεται ότι η κατάσταση κινείται προς την κατεύθυνση του Ολλανδού» υποψηφίου για την προεδρία του Eurogroup, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που δεν κατονομάζεται.

Ο Ντάισελμπλουμ διορίστηκε υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας το Νοέμβριο, αφού οι Φιλελεύθεροι, το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, κέρδισαν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και σχημάτισαν κυβέρνηση συμμαχίας με τους Εργατικούς.

Ο Ντάισελμπλουμ ήταν βουλευτής των Εργατικών το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δωδεκαετίας. Ο διορισμός του στην προεδρία του Eurogroup συμφωνήθηκε άτυπα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο, αν και οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων άφησαν την τυπική λήψη της απόφασης στους υπουργούς Οικονομικών, όπως προβλέπει η συνθήκη της ΕΕ. Οι πρόεδροι του οργάνου αυτού διορίζονται κάθε φορά για θητεία δυόμισι ετών.

«Αυτό [σ.σ. ο διορισμός Ντάισελμπλουμ] αποφασίστηκε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου και δεν υπήρξαν επιπλοκές έκτοτε. Η ταχύτατη άνοδος του Ντάισελμπλουμ δείχνει για άλλη μια φορά ότι σημασία έχει να βρίσκεσαι στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή», είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook