Αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές ελαιολάδου της χώρας μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ ανοδική πορεία είχαμε και στις εξαγωγές κατά το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Όπως φαίνεται η ελληνική αγορά επηρεάστηκε θετικά από την ανοδική πορεία που υπήρξε στην ισπανική αγορά στις αρχές του 2013. Στην Ισπανία κατά την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου της αγοράς ελαιολάδου Poolred, η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ανήλθε στα 2,67 ευρώ/κιλό, του παρθένου 2,61 ευρώ/κιλό και του λαμπάντε στα 2,48 ευρώ/κιλό.

Όπως όλα δείχνουν η Ισπανία δεν περιμένει υπερπαραγωγή και αν τα αποθέματα είναι χαμηλά, τότε θα έχουμε μεγάλη ζήτηση ελληνικού ελαιολάδου από τους Ιταλούς, που ήδη κατέθεσαν προσφορά στην Κρήτη για την αγορά 30.000 τόνων ελαιολάδου. Ενδιαφέρον για αγορά παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και από Κίνα αλλά και Σαουδική Αραβία. Αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης ήταν η μια μετά την άλλη οι συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας μας που απορροφούν ελαιόλαδο να ανακοινώνουν αυξήσεις στις προσφερόμενες τιμές τους προς τον παραγωγό, σε μια προσπάθεια να τον δελεάσουν για να απορροφήσουν και φέτος το εξαιρετικής ποιότητας προϊόν.

Στο μεταξύ οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα για εισαγωγές χύμα ελαιολάδου στην Ε.Ε. από την Τυνησία έχουν υπερκαλύψει και τις ποσοστώσεις για τον τρέχοντα μήνα. Έτσι, όπως αναφέρεται σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τον Ιανουάριο του 2013 δεν επιτρέπεται να εκδοθεί κανένα πιστοποιητικό εισαγωγής ελαιολάδου από αυτή την χώρα.

Το πρώτο βήμα για αύξηση των τιμών ήταν από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης (πρώην ΕΑΣ), που ανακοίνωσε ότι θα αγοράζει ελαιόλαδο φετινής εσοδείας στα 2,60 ευρώ το κιλό.

Η Ένωση Ηρακλείου ακολούθησε ανακοινώνοντας και αυτή ότι αγοράζει και πληρώνει τοις μετρητοίς προς 2,60 ευρώ το κιλό το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η Ένωση Μονοφατσίου ανακοίνωσε τιμή στα 2,55 ευρώ το κιλό και η Ένωση Πεζών στα 2,50 ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας, αποφάσισε να αγοράζει το λάδι με τιμή 2,42 ευρώ το κιλό. Η ΕΑΣ Μεσσηνίας πληρώνει το ελαιόλαδο 2,50 ευρώ το κιλό, με δίμηνη επιταγή εξόφλησης, μέχρι να αναλάβει η νέα διοίκηση τον καθορισμό της πορείας των τιμών.

Από τη Λακωνία, ο κ. Νίκος Προκοβάκης, πρόεδρος της τοπικής ΕΑΣ, τονίζει ότι: «Αυτή τη στιγμή η τιμή για το ελαιόλαδο είναι μεταξύ 2,40 με 2,45 ευρώ/κιλό και θεωρούμε ότι αν περάσουμε τις 10 Ιανουαρίου του 2013, που είναι η περίοδος της υπερπροσφοράς, η τιμή θα ανακάμψει».

Καινούργιο τιμοκατάλογο όμως ανακοίνωσε και η ΕΑΣ Λέσβου από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Συγκεκριμένα οι τιμές για το έξτρα παρθένο φετινής εσοδείας και οξύτητας μέχρι 3 δέκατα διαμορφώνονται στα 2,30 ευρώ το κιλό με άμεση πληρωμή και 2,40 ευρώ για πληρωμή μετά από 6 μήνες. Για τον άσσο η νέα τιμή είναι 2 ευρώ το κιλό, με άμεση πληρωμή και 2,10 ευρώ για πληρωμή μετά από 6 μήνες.

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών συνεχίζει να παραλαμβάνει κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στα 2,15 ευρώ/κιλό το συμβατικό ελαιόλαδο μέχρι τρεις γραμμές και 2,65 ευρώ/κιλό το βιολογικό ελαιόλαδο, πάλι μέχρι τρεις γραμμές.

Αύξηση εξαγωγών

Αυξημένες κατά 21,1% παρουσιάζονται οι ποσότητες ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου κατά το πρώτους εννέα μήνες (Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου) του 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα οποία επεξεργάστηκε το τμήμα στατιστικής του Ελληνικού Οργανισμού Εξαγωγικού Εμπορίου, η συνολική ποσότητα που εξήχθηκε ανέρχεται σε 76.619 τόνους, αυξημένη σε σχέση με τους 63.249 τόνους που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Οι εξαγωγές προς Ιταλία ανέρχονται σε 49.339 τόνους, υψηλότερους σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο που ήταν 47.241 τόνους. Οι εξαγωγές προς τις υπόλοιπες πλην Ιταλίας χώρες ανέρχονται σε 27.280 τόνους και το 2012 παρουσιάζουν πολύ σημαντική αύξηση 58,7% σε σύγκριση με τους 16.008 του 2011.

Μετά την Ιταλία ακολουθούν κατά σειρά Γερμανία, ΗΠΑ, Καναδάς και Κίνα, που είναι οι κύριες χώρες στις οποίες κατευθύνθηκε η ελληνική παραγωγή.

Ειδικότερα για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2012, προς τη Γερμανία οι εξαγωγές ελαιολάδου έφτασαν σε αξία τα 19,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο που ήταν 13 εκατ. ευρώ.

Προς ΗΠΑ η αξία των εξαγωγών έφτασε τα 9 εκατ. ευρώ, αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη που ήταν 6,7 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί ο Καναδάς με εξαγωγές αξίας 6,4 εκατ. ευρώ, αυξημένες σε σχέση με τα 6 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου.

Στη συνέχεια είναι η Κίνα με 5 εκατ. ευρώ, που παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τα 3,1 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου.

agrotypos.gr/Σταύρος Παϊσιάδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook