«Σουμπερίτες». Οι Έλληνες συνεργάτες των γερμανών δολοφόνων. Η αιματηρή πορεία του "Σώματος Κυνηγών" με επικεφαλής τον Φρίτς Σούμπερτ ,στο οποίο συμμετείχαν έλληνες προδότες. Πώς αιµατοκύλησαν Κρήτη και Μακεδονία στο όνομα του Χίτλερ.

Μια πολύμηνη αποκαλυπτική έρευνα για το σκοτεινό πρόσωπο των δοσιλόγων θα προβληθεί το Σάββατο 12 Ιανουαρίου στις 18:10 στη «Μηχανή του Χρόνου», με το Χρίστο Βασιλόπουλο, από τη ΝΕΤ.

6 Οκτωβρίου 1943. Στην Κρήτη ο επιλοχίας Φριτς Σούμπερτ που έχει σχηματίσει ειδική ομάδα κυνηγών με στόχο να χτυπήσει το αντάρτικο στην Κρήτη, φθάνει στο χωριό Καλή Συκιά στο Ρέθυμνο.

Ο Σούμπερτ ανακρίνει τους κατοίκους και όταν διαπιστώνει ότι δεν αποσπά πληροφορίες δένει 12 γυναίκες , πυρπολεί κάποια σπίτια και τις πετάει μέσα για να καούν ζωντανές.

Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές διεστραμμένες ενέργειες του γερμανού υπαξιωματικού που έσφαξε εκατοντάδες ‘Έλληνες ,έκαψε δεκάδες χωριά κα ξεκλήρισε ολόκληρες οικογένειες στην Κρήτη και την Μακεδονία.

Μεχρι πρόσφατα υπήρχε η εντύπωση ότι ο Σούμπερτ είχε Ελληνικές ρίζες. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες όμως τεκμηριώνεται ότι ήταν Γερμανός που μιλούσε ελληνικά και στην απελευθέρωση χρησιμοποίησε το όνομα Κωνσταντινίδης για να αποφύγει την σύλληψη.Ο Σούμπερτ από µεταφραστής και κατάσκοπος, εξελίχθηκε σε έναν πανίσχυρο διοικητή σώµατος περίπου 150 ανδρών. Δημιούργησε στο Ηράκλειο της Κρήτης «σώμα κυνηγών», αφού στρατολόγησε ‘Ελληνες πολίτες με μειωμένη εθνική συνείδηση, αλλα και ποινικούς κρατούμενους, οι οποίοι φόρεσαν την γερμανική στολή και έκαναν φρικτά εγκλήματα κατά των συμπατριωτών τους με αντάλλαγμα την ελευθερία τους.

Η εκπομπή φωτίζει το δράμα των κατοίκων στο χωριό Κρουσώνας του Ηρακλείου. Το χωριό είχε αντιστασιακή δράση αλλά μία ισχυρή οικογένεια του Κρουσώνα ,οι Τζουλιάδες εντάχθηκαν στην ομάδα του Ναζί εγκληματία και συμμετείχαν στα εγκλήματά του !

Γι αυτό στην Κρήτη ο χαρακτηρισμός «Σουμπερίτης» ακόμα και στις μέρες μας αποτελεί μεγάλη βρισιά και είναι συνώνυμο του προδότη και του στυγνού εγκληματία .Η εκπομπή φωτίζει όλο το χρονικό , αλλά και το παρασκήνιο της δράσης της εγκληματικής ομάδας, που σκότωνε γυναίκες και παιδιά στο όνομα του ναζισμού. Το πρώτο θύμα ήταν ο κοινοτάρχης του ορεινού χωριού Όρος Ρεθύμνου Παντελής Παπαδάκης, πατέρας οκτώ ανήλικων παιδιών.

Συγκλονιστική ειναι η ιστορία του Δημήτρη Γρυντάκη από την Καλή Συκιά Ρεθύμνου, που τότε ήταν μωρό. Ένας « Σουμπερίτης» τον άρπαξε από την αγκαλιά της μητέρας του, τον πέταξε στα ξερόκλαδα και εντελώς συμπτωματικά σώθηκε καθώς μετά από λίγα λεπτά έκαψαν ζωντανή τη μάνα του.Ανατριχιαστική είναι και η περιγραφή του πρώην βουλευτή Κώστα Μπαντουβά, τον πατέρα του οποίου οι Σουμπερίτες βασάνισαν φρικτά μεχρι θανάτου για να αποκαλύψει στοιχεία απο την αντιστασιακή δράση της οικογενείας του και τελικά τον έθαψαν ζωντανό.

Ο Σούµπερτ παρέµεινε στην Κρήτη από τον Αύγουστο του 1941 ως τον Ιανουάριο του 1944. Σ αυτό το διάστηµα εκτέλεσε περισσότερους απο 200 πατριώτες και έκανε αναρίθµητους βασανισµούς .Στη συνέχεια ο υπαξιωματικός μετατέθηκε στη Θεσσαλονίκη, και συνέχισε την σαδιστική του δράση στο μακεδονικό έδαφος. Εκεί έκανε αδιανόητα εγκλήματα και άφησε την αιματηρή σφραγίδα του στο Ασβεστοχώρι, στο ολοκαύτωµα του Χορτιάτη και στα Γιαννιτσά που βίωσαν τις θηριωδίες του. Τα εγκλήματά του στην Μακεδονία και η συνεργασία με την προδοτική ομάδα του απότακτου συνταγματάρχη Πούλου θα μεταδοθούν στην επόμενη εκπομπή.

mixanitouxronou.gr