Εν όψει της πολυαναμενόμενης ομιλίας του Ντέιβιντ Κάμερον για τη μελλοντική πορεία των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ, δέκα επικεφαλής μεγάλων βρετανικών επιχειρηματικών ομίλων καλούν τον συντηρητικό πρωθυπουργό να μην «θέσει σε κίνδυνο» τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μία τέτοια κίνηση στην οικονομία και τις επιχειρήσεις.

«Η ΕΕ παραμένει ο προορισμός των μισών εξαγωγών μας και είναι η πιο ισχυρή ζώνη ανταλλαγών στον κόσμο» υπογραμμίζουν σε ανοιχτή επιστολή τους στους Financial Times οι επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής του ομίλου Virgin.

«Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην καλέσουμε σε μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση της συμμετοχής μας στην ΕΕ, η οποία σχεδόν σίγουρα θα απορριπτόταν» αναφέρουν.

«Το να καλέσουμε σε μια τέτοια αλλαγή υπ' αυτές τις συνθήκες θα ισοδυναμούσε με το να διακινδυνεύσουμε τη συμμετοχή μας στην ΕΕ και να δημιουργήσουμε μια αβεβαιότητα ζημιογόνα για τις βρετανικές επιχειρήσεις, πράγματα που είναι τα τελευταία που ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κάνει» προσθέτουν.

Οι επιχειρηματίες παραδέχονται, ωστόσο, πως «έχουμε επειγόντως ανάγκη από περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, ιδιαίτερα της κατευθυντήριας οδηγίας για το χρόνο εργασίας, του ξεπερασμένου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και της ενιαίας αγοράς στις υπηρεσίες όπως ο ψηφιακός τομέας, οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια».

«Έχουμε ανάγκη μια Ευρώπη ισχυρή και μεταρρυθμισμένη στην καρδιά της οποίας να βρίσκεται η Βρετανία» καταλήγουν.

Εκτός από τον Μπράνσον, την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του διαφημιστικού ομίλου WPP Μάρτιν Σόρελ, ο πρόεδρος της οργάνωσης των εργοδοτών CBI Ρότζερ Καρ, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου Κρις Γκίμπσον-Σμιθ και ο πρόεδρος του αγγλο-αυστραλιανού μεταλλευτικού ομίλου Rio Tinto, Γιαν ντι Πλεσί.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος στα μέσα Ιανουαρίου πρόκειται να εκφωνήσει την πολυαναμενόμενη ομιλία του με θέμα την Ευρώπη, επιβεβαίωσε την Κυριακή πως επιθυμεί μια «ευρεία διαπραγμάτευση» των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ και υποσχέθηκε ότι οι συντηρητικοί θα προτείνουν στους ψηφοφόρους το 2015 μια «αληθινή επιλογή» για την Ευρώπη στο πρόγραμμά τους.

Πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε αν θα πρόκειται για δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, όπως ζητούν οι ευρωσκεπτικιστές του κόμματός του. Ο ίδιος επισήμανε σε κάθε περίπτωση πως δεν είναι προς το οικονομικό συμφέρον της Βρετανίας να βγει από την ΕΕ, στην οποία ανήκει από το 1973.

in.gr