«Κήρυξη πολέμου» συνιστά για την ιταλική κεντροαριστερά η πρόθεση του Μάριο Μόντι να θέσει επικεφαλής της κεντρώας λίστας για τη Γερουσία στη Λομβαρδία τον κεντροδεξιό πρώην δήμαρχο του Μιλάνου Γκαμπριέλε Αλμπερτίνι κίνηση που μπορεί να στερήσει στο Δημοκρατικό Κόμμα την πλειοψηφία στο Παλάτσο Μαντάμα δεδομένου ότι η περιφέρεια της Λομβαρδίας κρατά το «κλειδί» της νίκης.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία εισήλθε σε νέα φάση με την πρώτη σκληρή κόντρα ανάμεσα στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και τον απερχόμενο πρωθυπουργό, που μεταμορφώθηκε σε χρόνο ρεκόρ από τεχνοκράτη σε πολιτικό οδηγώντας τις κεντρώες δυνάμεις στις κάλπες της 24ης-25ης Φεβρουαρίου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα χαρακτηρίζει «χάρη» στην μπερλουσκονική δεξιά την φημολογούμενη κίνηση του Μόντι να θέσει επικεφαλής στη λίστα για τη Γερουσία τον Γκαμπριέλε Αλμπερτίνι, ο οποίος «κατεβαίνει» επίσης ως υποψήφιος περιφερειάρχης στη Λομβαρδία.

Μία τέτοια εξέλιξη θα διευκόλυνε έμμεσα την εκλογή του υποψήφιου περιφερειάρχη της Λέγκας του Βορρά, Ρομπέρτο Μαρόνι, που έχει συμμαχήσει πλέον με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η Αλμπερτίνι θα μπορούσε να «εκτρέψει» ψήφους μετριοπαθών από τους Δημοκρατικούς στον Μόντι (έχει ήδη αρνηθεί πρόταση του Μπερλουσκόνι να τεθεί επικεφαλής στη λίστα της δεξιάς για τη Γερουσία, αντιδρώντας στη συμμαχία που επισφραγίστηκε με τη Λέγκα).

Η μάχη της Λομβαρδίας

Η κεντροαριστερά θεωρεί ότι η κίνηση του Μόντι στρέφεται ευθέως εναντίον της, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, και ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι καλεί τον Προφεσόρε να ξεκαθαρίσει με ποια πλευρά είναι. «Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να εξηγήσουν, θα ήθελα να καταλάβω απέναντι σε ποιον μάχονται» δήλωσε ο Μπερσάνι σε συνέντευξή του την Τετάρτη στο δίκτυο Sky Italia.

«Ο Μάριο Μόντι δεν πρέπει να βοηθά τον Μπερλουσκόνι βγάζοντας τα κάστανα από τη φωτιά για λογαριασμό του» υπογράμμισε ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ο οποίος «είδε» σε χθεσινή δημοσκόπηση του Ipsos για την εφημερίδα Il Sole 24 Ore την κεντροαριστερά να ισοψηφεί στην πρόθεση ψήφου στη Λομβαρδία (32,5%) με τη συμμαχία Μπερλουσκόνι-Λέγκας, και τη συμμαχία Μόντι να ακολουθεί με 16,3%.

Παρά τις δέκα και πλέον μονάδες που χωρίζουν την κεντροαριστερά από το δεξιό μέτωπο, η νίκη για τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι στις εκλογές δεν είναι εξασφαλισμένη. Η πλειοψηφία είναι δεδομένη στη Βουλή, όμως στη Γερουσία είναι η έκβαση σε περιφέρειες-κλειδιά (Λομβαρδία και Καμπανία κυρίως) που θα καθορίσει εάν η κεντροαριστερά μπορεί να προχωρήσει μόνη ή θα επιστρέψει το φάντασμα της ακυβερνησίας του 2006 και θα απαιτηθούν συμμαχίες.

Επίθεση, αλλά και «άνοιγμα» στον Μόντι

Ήδη ο Μπερσάνι έκανε μιλώντας στο Sky Italia ένα μετεκλογικό «άνοιγμα» στον Μάριο Μόντι. «Λέω εδώ και τρία χρόνια πως σκοπεύω να εργαστώ για μία κυβέρνηση των προοδευτικών ανοιχτή σε διάλογο με δυνάμεις δημοκρατικές, προοδευτικές και μετριοπαθείς που είναι εχθρικές σε μία αναβίωση του μπερλουσκονισμού και του λαϊκισμού» δήλωσε.

Παράλληλα, όμως, απέρριψε τις θέσεις του Προφεσόρε περί ξεπερασμένου άξονα αριστεράς-δεξιάς. «Η αριστερά και η δεξιά είναι ξεπερασμένες κατηγορίες της πολιτικής; Εάν ο Μόντι πάει να πει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη, θα τον κοιτάζουν σαν εξωγήινο. Σε όλη την ΕΕ υπάρχει μία κεντροαριστερά και μία κεντροδεξιά» τόνισε ο Μπερσάνι.

Μένει να αποδειχθεί όμως ποια στάση θα κρατούσε ο Μόντι στην περίπτωση απουσίας πλειοψηφίας για την κεντροαριστερά στη Γερουσία. Ο Προφεσόρε έχει καταστήσει σαφές πως αυτό που επιδιώκει είναι η πρωθυπουργία, ακόμη και αν η κεντροαριστερά έχει συγκεντρώσει διπλάσιο ποσοστό ψήφων από το δικό του, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο μίας υπουργικής θέσης στη μετεκλογική Ιταλία.

Απαντώντας άμεσα στις δηλώσεις Μπερσάνι, ο Μόντι επισήμανε πως είναι πρόωρη κάθε συζήτηση για συμμαχίες, λέγοντας ότι «στην κεντροαριστερά υπάρχει λίγο απ' όλα, και πρέπει να ξεκαθαρίσουν εκείνοι τι θέλουν να κάνουν».

 

in.gr