Πιθανότητες 66,6% στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη την επόμενη διετία δίνει ο λονδρέζικος επενδυτικός οίκος Exotix, σε ανάλυση του οικονομολόγου Γκάμπριελ Στερν. Οι πιθανότητες μεταξύ ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ή απλής επιβίωσής της εν μέσω ύφεσης το ίδιο διάστημα είναι μοιρασμένες, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς μπορεί να έρθει η ανάκαμψη σε μια οικονομία όπου ο δημόσιος τομέας συρρικνώνεται και ο ιδιωτικός έχει περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζική πίστωση. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί παρά να υπάρχει ένας πάτος σε κάθε ύφεση, «ακόμα και για την Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι στη χώρα υπάρχουν πολλοί καταρτισμένοι επαγγελματίες που δεν αξιοποιούνται πλήρως από την αγορά εργασίας και ότι είναι δυνατό να βρεθεί τρόπος συνεισφοράς τους στην οικονομία. «Επομένως σε τελική ανάλυση πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου μεταξύ των συνεχιζόμενων αρνητικών δυνάμεων και της φυσικής τάσης να καλυφθεί ένα τεράστιο κενό παραγωγής», αναφέρεται συμπερασματικά.

Ο κ. Στερν επισημαίνει εξάλλου ότι η τιμή των ελληνικών ομολόγων έχει αυξηθεί κατά πολύ σε μικρό χρονικό διάστημα τις τελευταίες εβδομάδες. Η Exotix είχε θέσει ως στόχο τα 37 λεπτά του ευρώ πριν την εφαρμογή του προγράμματος επαναγοράς με την επικρατούσα τότε τιμή να είναι στα 32 λεπτά. Η τωρινή τιμή των 43 λεπτών αφήνει τα ομόλογα εκτεθειμένα σε απότομη πτώση σε περίπτωση άσχημων οικονομικών ή πολιτικών εξελίξεων, σχολιάζει ο Βρετανός οικονομολόγος.

Επικρίνει επίσης το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ως «ένα ακόμα παράδειγμα κακής πολιτικής επίλυσης κρίσης», ιδίως λόγω της συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών. Σημειώνει δε ότι το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι μόνο θέμα αξιόχρεου αλλά και ρευστότητας, κάτι που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και επομένως αποτελεί «μείζονα αρνητικό παράγοντα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook