Εκατοντάδες Αυστραλοί πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη για να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα στην νοτιοανατολική πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, εκμεταλλευόμενοι τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας και πριν από την αναμενόμενη επιστροφή του καύσωνα.

«Προσπαθούμε να κάνουμε το μέγιστο και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση πριν από την επιστροφή του καύσωνα και των συνθηκών ξηρασίας», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης των πυρκαγιών Σέιν Φιτζίμονς.

Οι θερμοκρασίες, οι οποίες είχαν υπερβεί τους 40 βαθμούς Κελσίου αυτές τις μέρες υποχώρησαν το τελευταίο 24ωρο, δίνοντας ένα στενό «παράθυρο» χρόνου στους πυροσβέστες πριν επιστρέψει την Παρασκευή, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο καύσωνας.

Από τις πυρκαγιές, που μαίνονται για σχεδόν μια εβδομάδα, έχουν καταστραφεί εκατοντάδες σπίτια ειδικά στο νησί της Τασμανίας στο νότιο τμήμα της χώρας. Περίπου 130 πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη την Πέμπτη με τουλάχιστον 15 από αυτές να βρίσκονται εκτός ελέγχου.

Τουλάχιστον 350.000 εκτάρια δάσους, θάμνων, καλλιεργειών και βοσκοτόπων κάηκαν στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αυστραλίας. Από τις πυρκαγιές έχουν καεί χιλιάδες πρόβατα. Δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς.

Την ίδια στιγμή, τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες μίας οικογένειας από το παραθαλάσσιο Ντάναλι της Τασμανίας: Η Τάμι Χολμς με τα πέντε εγγόνια της βρήκαν καταφύγιο βουτώντας στη θάλασσα, κάτω από ξύλινη προκυμαία, ενώ οι φλόγες έκαιγαν το σπίτι τους. Tις φωτογραφίες τράβηξε ο παππούς της οικογένειας, που βρισκόταν σε μικρή βάρκα.

in.gr