Τις καταγγελίες δυο τουριστών ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από έλληνες αστυνομικούς φιλοξενεί την Πέμπτη το BBC, ενώ υπενθυμίζει και τη σύλληψη τον Μάιο του περασμένου έτους του ινδού ακαδημαϊκού Δρ Kumar Rai Shailendra. Το δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου αναμένεται να προκαλέσει ζημιά στον ελληνικό τουρισμό.

Η ελληνική αστυνομία έχει εντείνει τις προσπάθειες για τη σύλληψη παράνομων μεταναστών τους τελευταίους μήνες, με στόχο να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά όσων ανθρώπων μοιάζουν με ξένοι. Όμως, σύμφωνα πάντα με το BBC, δυο τουλάχιστ ξένοι επισκέπτες στη χώρα μας έπεσαν θύματα των «επιχειρήσεων σκούπα» με συνέπεια να ξυλοκοπηθούν άγρια.

Ένας εξ αυτών, το νοτιοκορεάτη Hyun Young Jung τον σταμάτησε στο κέντρο της Αθήνας ένα άτομο με πολιτικά που τού μιλούσε ελληνικά, αλλά ο ίδιος τον αγνόησε νομίζοντας ότι πρόκειται για κάποιου είδους απάτη.

Λίγες στιγμές αργότερα, σταματήθηκε και πάλι, αυτή τη φορά από έναν ένστολο, και τού ζητήθηκαν τα έγγραφά του. Αλλά ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός ως έμπειρος ταξιδιώτης, καθώς συχνά τον έχουν προειδοποιήσει για τους ανθρώπους που ντύνονται αστυνομικοί με ψεύτικες στολές για να τού πάρουν χρήματα. Έτσι, ενώ παρέδιδε το διαβατήριό του, ζήτησε επίσης από τον ένστολο να δείξει την ταυτότητά του, για να δεχθεί μια γροθιά στο πρόσωπο.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ο ένστολος και το πρώτο άτομο που είχε δει με πολιτικά, που είχε προσεγγίσει πρώτη φορά τον Jung, έριξαν τον τουρίστα στο έδαφος και άρχισαν να τον κλωτσάνε σύμφωνα πάντα με τον Κορεάτη.

Εξάλλου, τον Ιούλιο του περασμένου έτους, ο 38χρονος Christian Ukwuorji, ένας νιγηριανής καταγωγής αμερικανός επισκέφθηκε την Ελλάδα με τη σύζυγό του και τα τρία του παιδιά. Επισκέφθηκαν τη Ρόδο και τη Σαντορίνη, και σταμάτησαν στην Αθήνα στο δρόμο της επιστροφής τους.

Ενόσω όμως περπατούσε στο κέντρο της Αθήνας με ένα φίλο του, τον Ukwuorji σταμάτησε και ζήτησε την ταυτότητά του η ελληνική αστυνομία. Παρότι έδειξε το αμερικανικό διαβατήριό του, κρατήθηκε με μια ομάδα μεταναστών και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα.

Όταν ο Ukwuorji λεει ότι προσπάθησε να βγάλει μια φωτογραφία με τις χειροπέδες με το κινητό του τηλέφωνο, αστυνομικοί όρμησαν πάνω του, χτυπώντας τον μέχρι να λιποθυμήσει. Ξύπνησε στο νοσοκομείο με διάσειση.

Η αστυνομία επέστρεψε το διαβατήριό του, και το κινητό του τηλέφωνο κατεστραμμένο. Δεν κατηγορήθηκε για οποιοδήποτε αδίκημα. Η πρεσβεία των ΗΠΑ ζήτησε έρευνα της υπόθεσης, αλλά έξι μήνες μετά ο 38χρονος δεν καμία ενημέρωση από την ελληνική αστυνομία. Ο Ukwuorji πιστεύει ότι έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης και δηλώνει ότι ποτέ ξανά δεν θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

Εξάλλου, το Μάιο του περασμένου έτους ο ινδός ακαδημαϊκός, ο Δρ Kumar Rai Shailendra συνελήφθη έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου θα έδινε διάλεξη. Βγήκε για γεύμα, ξεχνώντας να πάρει το διαβατήριό του μαζί του, όταν τον εντόπισε η αστυνομία.

«Η αστυνομία νόμιζε ότι ήμουν Πακιστανός και επειδή δεν μιλούσα αγγλικά δεν μπορούσε να με καταλάβει, όταν προσπάθησα να εξηγήσω ότι είμαι από την Ινδία» δήλωσε.

Παρά τις διαμαρτυρίες από το προσωπικό του πανεπιστημίου, που επέμενε ότι μπορούσε να εγγυηθεί γι \’αυτόν, η αστυνομία του πέρασε χειροπέδες και τον οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα.

«Κάποιοι από τους Έλληνες συναδέλφους μου σχεδόν έκλαιγαν με αμηχανία» θυμάται.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας Χρήστος Μανούρας

δήλωσε ότι η επιχείρηση Ξένιος Ζευς, που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, έχει επιβραδύνει τη ροή των παράνομων μεταναστών. Όποιος μοιάζει με ξένο, ή που έχει προκαλέσει υποψίες, μπορεί να ελεγχθεί δηλώνει.

«Αν κάποιος σταματηθεί από την ΕΛΑΣ, και δεν έχει αξιόπιστα μέσα ταυτοποίησης, θα τον οδηγήσουμε στο τμήμα, μέχρι να εξακριβωθεί η ταυτότητά του» αναφέρει.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook