Προπομπό της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε έκθεσή της, τη μακροχρόνια ανεργία που μαστίζει την Κύπρο, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για το πακέτο στήριξης της οικονομίας της χώρας.

Σε έκθεσή της η Κομισιόν σημειώνει πως η Κύπρος έχει υποστεί μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις εισοδήματος στην Ευρώπη με το διαθέσιμο ακαθάριστο εισόδημα των νοικοκυριών την περίοδο 2009-2011 να μειώνεται κατά 7%.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2011 το 8% των Κυπρίων αντιμετώπιζε δυσκολίες στην αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου ή την καταβολή του ενοικίου της κύριας κατοικίας.

Οι προσδοκίες της Κύπρου το 2013 για μείωση της ανεργίας είναι ελάχιστες, σύμφωνα με την έκθεση, αφού το 2011 οι μακροχρόνια άνεργοι αντιπροσώπευαν το 20,9% του συνόλου των ανέργων, ποσοστό σαφώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (42,7%).

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η μακροχρόνια ανεργία, που αφορά άτομα που αναζητούν εργασία πάνω από 12 μήνες, θεωρείται προπομπός της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

in.gr