Στη Βρετανία κατέφυγε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα, αφού παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενος κατά των επιθέσεων δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι σε αμάχους, σύμφωνα με αναλυτή της βρετανικής «δεξαμενής σκέψης» Quilliam.

«Αυτομόλησε. Δεν ήταν καθόλου χαρούμενος. Δεν υποστηρίζει τις κυβερνητικές επιθέσεις σε αμάχους. Αναζητά καταφύγιο στην Βρετανία και ελπίζει ότι θα του συμπεριφερθούν καλά», ανέφερε ο Νόμαν Μπένοτμαν.

Νωρίτερα, ο Λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα δεν αυτομόλησε αλλά ταξιδεύει στο εξωτερικό για μία διπλωματική αποστολή.

Μυστική διαταγή από Ομπάμα

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε υπογράψει μυστική διαταγή με την οποία ενέκρινε την παροχή μυστικής αμερικανικής υποστήριξης στους εξεγερμένους που μάχονται κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι στην Λιβύη, όπως ανέφεραν σήμερα στο Ρόιτερς κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την διαταγή μέσα στις τελευταίες δύο ή τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τέσσερις κυβερνητικές πηγές, που σχετίζονται με το ζήτημα.

Τέτοιες διαταγές χρησιμοποιούνται για την έγκριση μυστικών επιχειρήσεων της CIA. Η CIA και ο Λευκός Οίκος δεν πραγματοποίησαν κάποιο σχόλιο για την πληροφορία αυτή.

\”Η διοίκηση του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε λειτουργία\”

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ άρχισε να αναλαμβάνει σταδιακά από την Τετάρτη τη στρατιωτική διοίκηση των επιχειρήσεων κατά της Λιβύης, όπως ανακοινώθηκε από αξιωματούχους της Συμμαχίας. \”Η διοίκηση του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε λειτουργία. Έχουμε λάβει όλες τις εγγυήσεις που χρειαζόμαστε\” ανέφερε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν ακόμα κάποια πολεμικά αεροσκάφη και στρατιωτικό υλικό δυτικών χωρών που μετέχουν στη Συμμαχία, τα οποία θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει σε μερικές ώρες.

Ο Καναδός αντισυνταγματάρχης Τσαρλς Μπουσάρ έχει τεθεί επικεφαλής της αποστολής του ΝΑΤΟ, που έχει λάβει την κωδική ονομασία \”Unified Protector\”. Μέχρι σήμερα το ΝΑΤΟ επόπτευε την τήρηση και ενίσχυση της ζώνης εναέριου αποκλεισμού και το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, επανέλαβε από το Όσλο ότι ο Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο μέλλον του Λίβυου ηγέτη.

\"\"

Στο πεδίο των μαχών

Όπως ανέφεραν ξένοι ανταποκριτές, αεροπορική επιδρομή κατά των δυνάμεων του Καντάφι πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης δυτικά της πόλης Αζνταμπίγια.

Ταυτόχρονα, οικογένειες εγκατέλειψαν την Αζνταμπίγια, στην ανατολική Λιβύη, με προορισμό τη Βεγγάζη, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί. Επίθεση του πυροβολικού των κυβερνητικών δυνάμεων απώθησε τους αντάρτες ανατολικά της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από εδάφη που μόλις είχαν καταλάβει, αφήνοντας πετρελαϊκές πόλεις στα χέρια των στρατευμάτων του Λίβυου ηγέτη, τα οποία προελαύνουν.

Μετά την προέλαση των δυνάμεων του Καντάφι, που ανακατέλαβαν το λιμάνι Ρας Λανούφ και απειλούσαν την Μπρέγκα, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Αζνταμπίγια, οι εξεγερμένοι πολλαπλασίασαν τις εκκλήσεις για βοήθεια προς τη διεθνή συμμαχία.

\"\"

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στους εξεγερμένους, η πόλη Μπρέγκα έπεσε στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι, ενώ η λιβυκή κυβέρνηση απέλασε έναν ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters. Πρόκειται για τον Μάικλ Γκεόργκι, Αμερικανό πολίτη που ζει τώρα στο Πακιστάν και βρισκόταν στην Τρίπολη από τις 28 Φεβρουαρίου, μαζί με μια μικρή ομάδα ξένων δημοσιογράφων. Διατάχθηκε να αποχωρήσει από το λιβυκό έδαφος και αναχώρησε για τη γειτονική Τυνησία.

«Λυπούμαστε πολύ για την απόφαση των λιβυκών αρχών να απελάσουν τον ανταποκριτή μας και λυπόμαστε επίσης γιατί δεν δόθηκε από μέρους τους καμία εξήγηση για την απέλασή του» ανέφερε ο διευθυντής του Reuters, Στέφεν Άντλερ.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, την Τρίτη οι δυνάμεις του Καντάφι σκότωσαν 18 ανθρώπους στη Μιζουράτα, ενώ την Τετάρτη συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον των εξεγερμένων.


protothema

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook