Για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση σε βάρος ψυχικά ασθενούς κρατουμένου καταδικάσθηκε το Βέλγιο από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκδικάζοντας την προσφυγή Κλάες κατά Βελγίου, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε το Βέλγιο για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια και για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης που απαγορεύουν τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση.

Υποχρέωσε τις Βελγικές αρχές να καταβάλλουν στον ενάγοντα 16.000 ευρώ, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Ο Αντρέ Κλάες είχε συλληφθεί και κρατηθεί για πρώτη φορά το 1978, εξαιτίας του ότι είχε βιάσει επανειλημμένα τα αδέλφια του αλλά, σύμφωνα με απόφαση του ποινικού δικαστηρίου του Βελγίου, κρίθηκε ότι δεν ήταν ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του.

Έκτοτε και μέχρι το 1994, ο Κλάες συνελήφθη πολλές φορές για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον αγοριών και κοριτσιών και αποφασίσθηκε ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρικά ιδρύματα των Βελγικών φυλακών.

Το Δικαστήριο, ωστόσο, παρατήρησε ότι ο προσφεύγων είχε μία χρόνια σοβαρή διαταραχή και μία νοητική αναπηρία, η οποία είχε διαγνωσθεί απο ψυχίατρο και διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια κράτησης του Κλάες στα ψυχιατρικά ιδρύματα των Βελγικών φυλακών, δεν του είχε προσφερθεί η κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα για την κατάσταση του.

Το Δικαστήριο μάλιστα χαρακτηρίζει διαρθρωτικό το πρόβλημα της ανεπαρκούς φροντίδας σε ψυχικά ασθενείς κρατουμένους των Βελγικών φυλακών κι επαναλαμβάνει την θεμελιώδη σημασία που έχει η παροχή κατάλληλης θεραπείας σε ψυχικά νοσούντες κρατούμενους.


protothema.gr