Από 0,4% έως 0,8%, ανάλογα με την κατανάλωση, κυμαίνονται οι τελικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές, από τις ανατιμήσεις στο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ, πρώην τέλος ΑΠΕ), που αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (δείτε εδώ).

Η αύξηση σε απόλυτες τιμές για την οικιακή χρήση είναι 9%, ωστόσο στο σύνολο του λογαριασμού διαμορφώνεται κάτω από 1%.

Το τέλος περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ρεύματος και αποτελεί τμήμα του μηχανισμού χρηματοδότησης των μονάδων παραγωγής ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, το ΕΤΜΕΑΡ διαμορφώνεται σε 9,53 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές (από 8,74 που ίσχυε), 6,48 ευρώ για αγροτική χρήση χαμηλής τάσης, ενώ στη μέση τάση κυμαίνεται από 5,57 έως 7,76 ευρώ και στην υψηλή στα 3,55 ευρώ/μεγαβατώρα.

Για τους πελάτες που συνδέονται στην υψηλή τάση (μεγάλες βιομηχανίες), το τέλος μειώνεται κατά 22%, σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις, ενώ για τη μέση τάση (εμπορικές αλυσίδες, μεγάλες μεταποιητικές μονάδες κ.ά.) επιβάλλεται αύξηση 8%.

Οι αυξήσεις επιβάλλονται προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ διαμορφώθηκε στο τέλος του 2012 σε 280 εκατ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί προβλέπει μηδενισμό του ελλείμματος σε δύο χρόνια (ως το τέλος του 2014), όχι μόνο με τα έσοδα που προκύπτουν από το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και με τις εισροές που αναμένονται από την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στις επιχειρήσεις ΑΠΕ, τμήμα του τέλους ΕΡΤ που επίσης θα χρηματοδοτήσει τον ίδιο λογαριασμό και τέλος, τα έσοδα από τις δημοπρατήσεις δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται συνολικά οι ανακοινώσεις για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, με βάση τις αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ για το ύψος και το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων για το 2013.

Το ΥΠΕΚΑ ήδη περιόρισε κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προτάσεις της ΡΑΕ τα έσοδα της ΔΕΗ από τους καταναλωτές χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) για το 2013.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook