Με κριτική αποστάσεων από τη λογική του φορολογικού νομοσχεδίου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και με νύξεις για ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η λίστα Λαγκάρντ, το πρόβλημα θέρμανσης και οι καταλήψεις πολιτικών γραφείων, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πονήματος του υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι, σε αντίθεση με τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Απόστολο Βεζυρόπουλο, ο οποίος υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει το μεγάλο έλλειμμα φορολογικής δικαιοσύνης και κοινωνικής ευθύνης που υπήρχε μέχρι σήμερα» ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος υποστήριξε πως το νομοσχέδιο «δεν ικανοποιεί το αίτημα για τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών» και πως «ο διάλογος που άδοξα έληξε τον Φλεβάρη του 2012 με την αποχώρηση όλων των κομμάτων για το εθνικό φορολογικό, θα ξαναξεκινήσει με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ τις επόμενες μέρες».

«Όσοι με αβάσταχτη ελαφρότητα καλλιέργησαν μύθους περί «ισοδυνάμων μέτρων» έχουν πανηγυρικά διαψευσθεί (…). Όσοι το τελευταίο διάστημα κάνουν τους λογαριασμούς τους με βάση την περαιτέρω συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν. Η διαμοίραση των ιματίων του ΠΑΣΟΚ έχει λάβει τέλος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουκουλόπουλος.

Αντίθετα, η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ) επέμεινε στη λογική των «ισοδύναμων μέτρων» και έψεξε το υπουργείο Οικονομικών για το ότι δεν καταγράφει τα πρώτα αναγκαία μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και δημιουργίας των αναγκαίων μηχανισμών για την αποτροπή της. Η ΔΗΜΑΡ υπερψηφίζει ωστόσο το νομοσχέδιο «ως μία αναγκαία προϋπόθεση για τις συνθήκες της χώρας» και καταθέτει σειρά τροπολογιών, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αφορολόγητο στις καταθέσεις μέχρι 5.000 ευρώ και αυτοτελή φορολόγηση στα εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων με βάση την κλίμακα του κύριου εισοδήματος του φορολογουμένου.

«Μονάχα εισπρακτικό χαρακτήρα» διέκρινε στο νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής. «Οι κυβερνήσεις σας είναι στη λογική της διαπλοκής, αφού καμία φορά δεν υπήρξε η πολιτική βούληση για άλλη κατεύθυνση, παρά τις επανειλημμένες προεκλογικές σας εξαγγελίες», ανέφερε ο κ. Γελαλής, ο οποίος επικαλέστηκε έκθεση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με την οποία «αντί να ευνοείται η επιχειρηματικότητα, ευνοούνται οι επιχειρηματίες- και αντί της επανεπένδυσης των κερδών, κινητοποιείται η ενθυλάκωσή τους».

Το νομοσχέδιο, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «τιμωρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τις μικρές επιχειρήσεις με τη φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ, ισοπεδώνει κυριολεκτικά τους αγρότες, αφού δεν βάζει διαχωρισμό των μικρών αγροτών και των μεγάλων εκμεταλλεύσεων. Καταλύεται κυριολεκτικά το κοινωνικό κράτος- και σε συνδυασμό με την οικονομική αδυναμία του λαού, θα αυξηθεί η φοροδιαφυγή αντί να περιοριστεί» προέβλεψε ο κ. Γελαλής.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει 31 σελίδες φοροαπαλλαγές» παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Ό,τι συμβαίνει στη ναυτιλία, όπου απαλλάσσονται τα κέρδη που προκύπτουν απ\’ την εκμετάλλευση πλοίων, θα γίνει τώρα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων που χάραξε το Μάαστριχτ. Η σκιαμαχία της πάταξης της φοροδιαφυγής αναδεικνύεται ως ένα ακόμα εργαλείο για το τσάκισμα των λαϊκών οικογενειών» σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Η χώρα έχει καταδικαστεί στη φτώχεια, το σκοτάδι και το κρύο. Η πραγματικότητα αυτή συνδυάζεται με τη διαμοίραση των ιματίων της χώρας στους δανειστές. Αντί όμως κάποιοι να κοιτάνε αυτό, κοιτάνε το κόμμα τους» ανέφερε, ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες), προβάλλοντας παράλληλα τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα του για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

«Φορολογείτε τους πάντες και τα πάντα με εξαίρεση τις τράπεζες και τους βουλευτές» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης παρατήρησε πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «κάνουν ανταλλαγές πολιτικών πτωμάτων (Βουλγαράκης-Παπαντωνίου) για να αφήνουν στο απυρόβλητο τον Βενιζέλο και τον Παπανδρέου. Αυτοί που μας έφεραν τους λαθρομετανάστες, να πάνε στην πρώτη πτέρυγα του Κορυδαλλού με τους Πακιστανούς και τους Αφγανούς, σε ένα κελί με πενήντα άτομα, δύο επί δύο», είπε.

«Θα υπερψηφίσουμε για να μην πτωχεύσει η χώρα -αλλά για τελευταία φορά. Αν δεν έλθει το σχέδιο νόμου, εκείνο που θα απλοποιεί το φορολογικό σύστημα και θα καταργεί επί της ουσίας τον ΚΒΣ (Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων), τότε η συναίσθηση της πικρίας και η πολιτική αντίληψη της αδικίας, που είναι στα στόματα και την ψυχή των Ελλήνων πολιτών, θα ροκανίζουν και τη λαϊκή και την εθνική ενότητα» ανέφερε στην ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος.

– Την κατάληψη από αντιεξουσιαστές, του πολιτικού του γραφείου στο Ηράκλειο της Κρήτης, κατήγγειλε ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, με την προεδρεύουσα της συνεδρίασης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά να καταδικάζει εκ μέρους της Βουλής την ενέργεια.


kathimerini.gr από ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook