Συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα του ΙΟΧ παραχώρησε ο έφορος ανοικτής θάλασσας Γρηγόρης Κνιθάκης.

Αναλυτικά:

Πολύ ψηλά θέτει τον πήχη για την Χανιώτικη ιστιοπλοΐα ο έφορος ανοικτής θάλασσας του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων Γρηγόρης Κνιθάκης, δηλώνοντας με συνέντευξή του ότι στο μέλλον θα ήθελε να διοργανωθούν αγώνες παγκοσμίου επιπέδου στα Χανιά.

Κατά την άποψη του κυρίου Κνιθάκη, ο θαλάσσιος στίβος στα Χανιά είναι εξαιρετικός κι εφόσον ο Όμιλος καταφέρει να καλύψει κάποιες μικρές ελλείψεις που υπάρχουν, θα μπορούσε να αναλάβει τη διοργάνωση ενός τόσο σπουδαίου εγχειρήματος.

Ακόμη, ο Γρ. Κνιθάκης, που είναι ο κυβερνήτης του σκάφους \”ΑΝΕΜΟΣ\”, ζητά από το Δήμο Χανίων και το Λιμενικό Ταμείο Χανίων την μείωση κατά 20% των τελών στα σκάφη που ελλιμενίζονται στα Χανιά και λαμβάνουν μέρος στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες προκειμένου να δοθούν κίνητρα συμμετοχής. 

Κύριε Κνιθάκη, ως άνθρωπος που ασχολείστε πολλά χρόνια με την ιστιοπλοΐα, θέλουμε να μας πείτε σε τι επίπεδο βρίσκεται το άθλημα στα Χανιά.

Με το άθλημα ή το χόμπι της ιστιοπλοΐας ασχολούμαι τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν είμαι τόσο παλιός δηλαδή. Θεωρώ ότι η ιστιοπλοΐα είναι ό,τι καλύτερο για ένα νησί και τον κόσμο της που ζει σε ένα μέρος όπως η Κρήτη.

Ως κυβερνήτης που είστε, ποιες είναι οι ευθύνες σας πάνω στο σκάφος και πώς κατευθύνετε το πλήρωμά σας;

Οι ευθύνες για ένα κυβερνήτη είναι πολλές. Βάσει νομοθεσίας, το σκάφος είναι ένα κράτος. Ο κυβερνήτης έχει όλη την ευθύνη για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Παίρνει υπεύθυνες αποφάσεις και όχι όπως οι κυβερνήτες των σημερινών κρατών! Αποφασίζει για ένα πολύ μικρό πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί, μέχρι έναν πανικό ή την κατεύθυνση του σκάφους σε περίπτωση κινδύνου. Ο κυβερνήτης είναι υποχρεωμένος ν’ αναλάβει τις ευθύνες και να δώσει σωστές οδηγίες στο πλήρωμα.

Ισχύει ότι το πλήρωμα και ειδικά ο κυβερνήτης πρέπει να είναι πολύ ψύχραιμοι όταν η θάλασσα είναι πολλή άγρια αλλά και όταν δεν υπάρχει καθόλου αέρας;

Ακριβώς. Χρειάζεται καθαρό μυαλό. Πολλές φορές προκαλούνται ζημιές από λάθος χειρισμούς επειδή έχει χαθεί η ψυχραιμία των υπευθύνων του σκάφους. Μπορεί ένας πανικός ενός κυβερνήτη να μεταδοθεί στο πλήρωμα. Εμένα προσωπικά μου έχει συμβεί, να με κοιτάξουν όλοι στα μάτια σε μια πολλή δύσκολη στιγμή.

«Τι κάνουμε;».

Ακριβώς. «Τι κάνουμε;». Εκεί πρέπει να φανεί πόσο ψύχραιμος είσαι. Τον κίνδυνο δεν μπορεί να τον αισθανθεί απόλυτα το πλήρωμα και στρέφεται προς τον κυβερνήτη για να καταλάβουν πόσο δύσκολη ή όχι είναι η κατάσταση.

Ο Όμιλος παρουσιάζει αγωνιστικά μία έντονη δραστηριότητα. Μιλήστε μας για τους αγώνες που διοργανώνονται στα Χανιά. Πόσο βοηθούν στην ανάπτυξη της ιστιοπλοΐας;

Τα Χανιά είχαν πάντα μία δραστηριότητα στην ιστιοπλοΐα και στους αγώνες. Ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια από κοινού με τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων να έρθουν σε ένα καλύτερο επίπεδο οι συγκεκριμένοι αγώνες, με εξειδικευμένους ανθρώπους που είναι στις επιτροπές αγώνων, στις εκδικάσεις υποθέσεων και στη διοργάνωση των αγώνων. Έτσι, όλα αυτά έφεραν ως αποτέλεσμα να διοργανωθεί στα Χανιά το περιφερειακό πρωτάθλημα Κρήτης, να έρθει το Ράλι Αιγαίου στα Χανιά και όλοι να μένουν ευχαριστημένοι από την άρτια οργάνωση και γενικώς τη φιλοξενία. Προσδοκάμε στο μέλλον να διοργανώσουμε μέχρι και παγκόσμιους αγώνες.

Έχει την τεχνογνωσία όμως ο Όμιλος για τόσο μεγάλες διοργανώσεις;

Όχι ακόμα. Έχει κάποιες μικρές ελλείψεις στα θέματα των υλικών και της εξειδίκευσης  αλλά νομίζω ότι με τον καιρό θα καλυφτούν και αυτές οι ανάγκες.

Ο θαλάσσιος στίβος στα Χανιά είναι σύμμαχος για τους αγώνες;

Βεβαίως και είναι. Στα Χανιά διοργανώνονται αγώνες Ανοικτής Θάλασσας και αγώνες Τριγώνου. Σε περίπτωση δυσκολίας λόγω καιρικών συνθηκών θα μπορούσαν να γίνουν στη Σούδα. Για την Ανοικτή Θάλασσα υπάρχει η πολυτέλεια του κόλπου που υπάρχει μπροστά από το λιμάνι των Χανίων. Η νησίδα των Θοδωρού δίνει τη δυνατότητα να γίνονται οι περιστροφές και το σχεδιάγραμμα του αγώνα να είναι ήδη στημένο χωρίς να χρειάζονται πρόσθετες δαπάνες ή οτιδήποτε άλλο.

Για το 2013 τι προσδοκάτε;

Θέλουμε να γίνουν οι αγώνες ει δυνατόν ακόμα πιο οργανωμένα και να υπάρχουν περισσότερες συμμετοχές σκαφών. Επίσης, ένας στόχος είναι οι αγώνες που γίνονται στα Χανιά να γίνονται γνωστοί κι έξω από την Ελλάδα μέσω του ίντερνετ. Για να εξασφαλίσουμε όμως τη συμμετοχή περισσότερων σκαφών, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα κι από την πόλη των Χανίων. Διότι ένα σκάφος που παίρνει μέρος στους αγώνες, πέρα από τον πρόσθετο εξοπλισμό που πρέπει να έχει για τις κρουαζιέρες, οφείλει να διαθέτει περισσότερα πανιά, προπέλες, μπαλόνια και κάποια άλλα πράγματα. Όλα αυτά δημιουργούν μία ταλαιπωρία λόγω και των ζημιών που υπάρχουν μετά από κάθε αγώνα. Θα θέλαμε λοιπόν μια μικρή συμπαράσταση από τον Δήμο Χανίων και το Λιμενικό Ταμείο, ώστε να υπάρξει μία μικρή έκπτωση στα λιμενικά τέλη, της τάξης του 20%, σε όλα τα σκάφη που παίρνουν μέρος στους αγώνες. Αυτό θα ήταν ένα κίνητρο για πολλά ακόμα σκάφη που δεν συμμετέχουν στους αγώνες, να το πράξουν.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook