Ανυποχώρητος στη θέση του για ποινικές ευθύνες του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπεύθυνη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως ο κ. Βενιζέλος «πρέπει να αυτοσυγκρατηθεί γιατί ο πανικός είναι κακός σύμβουλος» και τον κατηγόρησε για «χονδροειδή και αμετροεπή παραποίηση της αλήθειας».

Παράλληλα η Κουμουνδούρου περνά στην αντεπίθεση για τις ευθύνες του κ. Βενιζέλου και το πώς χειρίστηκε τη λίστα Λαγκάρντ. Τα βασικά ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Βενιζέλο είναι: «Γιατί κράτησε κρυφά το στικάκι επί 14 μήνες, λέγοντας ψέματα στη Βουλή ότι δεν διαθέτει στοιχεία καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία; Γιατί το πήρε μαζί του φεύγοντας από το υπουργείο;» και «γιατί το κράτησε κρυφό, και στις εκλογές προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξέσπασε κατά κομμάτων και προσώπων εντός του ΠΑΣΟΚ για τη στοχοποίησή του, μιλώντας για «σκευωρία ΣΥΡΙΖΑ, σοβαρή ευθύνη Παπακωνσταντίνου και ψέματα στη Βουλή από τον Διώτη», όπως αναφέρουν Τα Νέα.

«Η λίστα είναι υπαρκτό θέμα. Υπάρχει σοβαρή ευθύνη Παπακωνσταντίνου ακόμη και για νόθευση της λίστας», φέρεται να είπε ο Ευ. Βενιζέλος στα κομματικά στελέχη.

Μιλώντας για την πρώτη του συνάντηση με τον κ. Διώτη, όταν εκείνος, όπως είπε, του παρέδωσε με δύο μήνες καθυστέρηση το στικάκι, ανέφερε: «Του είπα "προχώρησε όπως ξέρεις και όπως έκανες στην υπόθεση Ξηρού"». Ωστόσο συμπλήρωσε ότι «ο Διώτης είπε ψέματα και στη Βουλή και στην υπηρεσία του» για να διαπιστώσει: «Δεν ξέρουμε πόσα αντίγραφα υπάρχουν. Αντίγραφο έχει και ο Βαξεβάνης, και ξέρουμε ότι το έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Βενιζέλος όμως προχώρησε ακόμη περισσότερο την κριτική του στοχοποιώντας για πρώτη φορά και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Τις ίδιες αθλιότητες διέρρεε στην πλατεία των Σερρών και ο Μπόλαρης». Επίσης, τόνισε ότι «ο κ. Ραγκούσης είχε υποδείξει ποιος είναι ο ένοχος» και διερωτήθηκε: «Ο υπερυπουργός δεν ήξερε για τη λίστα αυτή;» υπονοώντας ότι γνώριζε για την ύπαρξη της λίστας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία και παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα έπρεπε ήδη να έχουν αποσύρει τις προτάσεις που υπέβαλαν για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης στοχοποιώντας τον.

«Το στικάκι αυτό, αυτός που το έδωσε στον κ. Βαξεβάνη, με τη βοήθεια και στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε να το δώσει και σε άλλους εκδότες και δημοσιογράφους. Βοά η πιάτσα για συναντήσεις, για συνομιλίες, για προσφορές. Ας σας φωτίσει ο Θεόςνα αποσύρετε τις προτάσεις» είπε.

«Δεν χρειάζομαι προστασία από κανέναν. Είμαι στόχος εδώ και καιρό μιας χυδαίας εκστρατείας. Έως ότου αποκαλυφθεί όμως όλη η αλήθεια, δεν θα κάθομαι με σταυρωμένα χέρια. Δεν είμαι ο Άγιος Νεκτάριος...», ήταν η έντονη απάντησή του στο σχόλιο της Αφρ. Παπαθανάση πως «πρέπει να προστατεύσουμε τον πρόεδρό μας».

Την Πέμπτη η ψηφοφορία για τις παραπομπές

Για την ερχόμενη Πέμπτη «κλείδωσε» η συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη συζήτηση και ψήφιση των προτάσεων για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Στον αέρα θα παραμείνει ωστόσο, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί την Τρίτη 15 Ιανουαρίου έπειτα από διαβούλευση του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

 

in.gr