Σχέδιο τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ιαπωνία ύψους 116 δισ. δολαρίων (10,3 τρισ. γεν) ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε. Ο συνολικός συμπληρωματικός προϋπολογισμός της Ιαπωνίας θα ανέλθη στα 13,1 τρισ. γεν, καθώς 2,8 τρισ. γεν θα δαπανηθούν ως κρατική συνεισφορά στο ασφαλιστικό σύστημα.

Το σχέδιο αποσκοπεί στην τόνωση της ανάπτυξης κατά 2% του ΑΕΠ και στη δημιουργία 600.000 θέσεων εργασίας. Περιλαμβάνει δε κονδύλια 3,8 τρισ. γεν για την ανοικοδόμηση της περιοχής Τοχόκου, που επλήγη από το τσουνάμι του 2011,  3,1 τρισ. γεν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ιαπωνικής βιομηχανίας και 3,1 τρισ. γεν για δαπάνες στους τομείς της υγείας, της παιδείας, κ.α..

Αναλυτές προσεγγίζουν με σκεπτικισμό το πρόγραμμα του Άμπε και ανησυχούν για επιδείνωση της επιβαρημένης κακής δημοσιονομική θέσης της Ιαπωνίας, υπογραμμίζοντας πως το χρέος της Ιαπωνίας διαμορφώνεται ήδη στο 220% του ΑΕΠ.

Με άνοδο ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 148,93 μονάδες, σε ποσοστό 1,40% , και διαμορφώθηκε στις 10.801,57 μονάδες.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook