Με αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος συνδέει ευθέως τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το πακέτο στήριξης της Λευκωσίας ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, μιλώντας για ανάγκη «να τελειώνουμε με το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο».

Το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί τον Ιανουάριο το πακέτο έχει απομακρυνθεί, καθώς οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να περιμένουν τις εκλογές, έχοντας επιφυλάξεις για την πρόθεση για ιδιωτικοποιήσεις. Η Άνγκελα Μέρκελ, που φτάνει την Παρασκευή στην Κύπρο για τη έκτακτη σύνοδο του ΕΛΚ, απορρίπτει «ειδικούς όρους που δεν θα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις».

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Παρασκευή στην Handelsblatt, ο Όλι Ρεν είπε ανοικτά: «Έχει τεράστια σημασία για εμάς το να τελειώνουμε άπαξ και διά παντός με το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο».

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη τροποποιήσει αναλόγως τη νομοθεσία της, υποστήριξε ο Ρεν, τονίζοντας «ωστόσο πως πρέπει να καταφέρουμε να εφαρμόζονται πραγματικά οι νέοι νόμοι». «Έχω γνώση των προβλημάτων» συμπλήρωσε ο Ρεν.

Ο επίτροπος απέκλεισε πάντως το «κούρεμα» για την Κύπρο, λέγοντας πως δεν αποτελεί επιλογή.

Μεγάλο μέρος του πακέτου για την Κύπρου προορίζεται για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Τον τελευταίο καιρό όμως, Ευρωπαίοι πολιτικοί εγείρουν το ζήτημα του «παρασκηνίου» της προέλευση ξένων κεφαλαίων στη Μεγαλόνησο. Ενδεικτικά, ο επικεφαλής της γερμανικής αντιπολίτευσης Ζ.Γκάμπριελ είπε προ ημερών πως ο «ο Γερμανός φορολογούμενος δεν μπορεί να σώσει κυπριακές τράπεζες, η λειτουργία των οποίων βασίζεται σε συνδρομή στη φοροδιαφυγή».

Ο Όλι Ρεν ανέφερε μάλιστα στη συνέντευξή του πως και ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ τού «μετέφερε προσωπικά» την πρόθεση του κόμματός του να μην στηρίξει το κυπριακό πακέτο, επικαλούμενος ακριβώς αυτό το ζήτημα.

«Πιστεύω όμως ότι τελικά το SPD μπορεί να συμφωνήσει στο πακέτο, εάν καταλήξουμε σε μία πειστική λύση για την Κύπρο, που είναι αποδεκτή για τον φορολογούμενο και μας επιτρέπει να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα του ξεπλύματος χρήματος» τόνισε ο Ρεν.

Στην Κύπρο η Μέρκελ – Αναβάλλονται οι αποφάσεις

Το ζήτημα του κυπριακού δανείου θα βρεθεί αναμφίβολα στις συνομιλίες όσων Ευρωπαίων ηγετών βρεθούν την Παρασκευή στην Λεμεσό για την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι παρούσα και θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υποψήφιο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (οικοδεσπότη της συνόδου).

Στη σύνοδο παίρνει μέρος και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως και, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κάταϊνεν και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντνα Κένι.

Σε κάθε περίπτωση, η ευρωπαϊκή έγκριση του πακέτου δεν φαίνεται πως θα έρθει άμεσα: Στην μέχρι πρότινος προσδοκία ότι το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου θα έδινε το «πράσινο φως» έβαλε οριστικά τέλος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό οικονομικό Τύπο που ήθελαν τις ευρωπαϊκές ηγεσίας να περιμένουν πρώτα την έκβαση των κυπριακών εκλογών, ανησυχώντας ιδιαίτερα για την πρόθεση της επόμενης κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις.

WSJ: «Να μην διασώσετε την Κύπρο»

Μετά τις επιφυλάξεις τόσο από τη γερμανική αντιπολίτευση για το «ξέπλυμα» (και παρόμοιες αναφορές συμπολιτευόμενων Γερμανών βουλευτών), η Wall Street Journal βλέπει υπαρκτό το ενδεχόμενο να «σκαλώσει» το πακέτο στη γερμανική Βουλή -και σχολιάζει: «Ώρα ήταν».

Σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα, με τίτλο «μην διασώσετε την Κύπρο», υποστηρίζεται ουσιαστικά ότι οι κινήσεις της Άνγκελα Μέρκελ γίνονται με μοναδικό γνώμονα την τελική της επανεκλογή το Φεβρουάριο, ενώ το χρονοδιάγραμμα για την Κύπρο περιπλέκεται με την εκλογική μάχη στην Κάτω Σαξονία σε δύο εβδομάδες.

«Είναι σκανδαλώδες να ζητείται από τους φορολογούμενους της Ευρωζώνης να αναλάβουν το βάρος της πολιτικής ανασφάλειας της Γερμανίδας καγκελαρίου» αναφέρει το άρθρο, όσο σχετικά μικρό κι αν είναι το πακέτο.

Το άρθρο καταλήγει λέγοντας πως «στις αρχές του 2010,ακόμη και όσοι είχαν επιφυλάξεις για την Ελλάδα δεν μπορούσαν να αρνηθούν ότι ξαφνική ελληνική χρεοκοπία θα είχε σημαντικές συνολικές επιπτώσεις». Ωστόσο, υποστηρίζει, «εάν η τελική [ελληνική] αναδιάρθρωση αποδείχθηκε απλώς τριγμός στη Ευρωζώνη, μία κυπριακή χρεοκοπία θα ήταν μετά βίας ταρακούνημα» και κλείνει λέγοντας πως «έφτασε η ώρα να τραβηχτεί ένα όριο».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook