Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε τη Δευτέρα μπροστά στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση στο Κάιρο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κοινοβουλευτική πηγή, σε μία πράξη που θυμίζει την ενέργεια του νεαρού Τυνήσιου που πυροδότησε την εξέγερση στην Τυνησία. Τουλάχιστον τέσσερις Αλγερινοί έχουν αυτοπυρποληθεί τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Ο άνδρας στην Αίγυπτο αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενος για την κατάσταση του βιοτικού επιπέδου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και επίσημες πηγές.

Αυτόπτης μάρτυρας, που είναι εργαζόμενος στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι ο άνδρας περιλούστηκε με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε, όταν περαστικοί έτρεξαν προς το μέρος του. Οι φλόγες σβήστηκαν και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Πηγή του αιγυπτιακού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι ο άνδρας είναι ιδιοκτήτης μικρού εστιατορίου και διαμαρτυρόταν για το χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι τα τραύματά του εντοπίζονται κυρίως στα χέρια και το πρόσωπό του, χωρίς να γνωρίζει εάν η κατάστασή του είναι σοβαρή.

Κατά πληροφορίες, ο άνδρας φώναξε συνθήματα κατά των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας πριν αυτοπυρποληθεί.

Σύμφωνα με αναλυτές και αντιπολιτευόμενους πολιτικούς στον αραβικό κόσμο, η τυνησιακή εξέγερση είναι πιθανόν να μεταφερθεί και σε άλλες αραβικές χώρες, όπου η άνοδος των τιμών, η φτώχεια και η υψηλή ανεργία αυξάνουν το αίσθημα δυσαρέσκειας των πληθυσμών απέναντι σε ηγεσίες που αγνοούν τη φωνή τους.

Ήδη εφημερίδες της Αλγερίας ανέφεραν ότι τουλάχιστον τέσσερις Αλγερινοί έχουν αυτοπυρποληθεί τις τελευταίες πέντε ημέρες. Οι εφημερίδες χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή «απόηχο» της αυτοκτονίας που πυροδότησε τις ταραχές στην Τυνησία.

Στην Αλγερία ένας άνδρας που ονομάζεται Σενούσι Τουάτ περιλούστηκε με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε στην πόλη Μοστάγκανεμ, 350 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τις εφημερίδες El Watan και El Khabar. Η ζωή του δε βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο Μοχσέν Μπουτερφίφ εξέπνευσε το Σάββατο στην επαρχία Τεμπέσα, υποκύπτοντας στα εγκαύματα που είχε υποστεί, τρεις ημέρες αφότου αυτοπυρπολήθηκε διότι ο δήμαρχος της πόλης όπου διέμενε δεν είχε μπορέσει να του εξασφαλίσει σπίτι.

Στην Μπόρντζ Μενάιλ, ο 26χρονος Αουίσια Μοχάμεντ αυτοπυρπολήθηκε την Τετάρτη. Το τέταρτο παρόμοιο επεισόδιο σημειώθηκε στην πόλη Τζιτζέλ, ανέφεραν εγχώρια ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook