Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Unilever, Paul Polman, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, προσφέροντας για άλλη μια φορά τη στήριξη του αγγλο-ολλανδικού ομίλου στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα να βγει ισχυρότερη από την κρίση.

Επιπλέον, ο κ. Polman επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Unilever στην ελληνική οικονομία και τη σημαντικότητα της ελληνικής θυγατρικής του, ενώ επανέλαβε τη συνεχή διερεύνηση των δυνατοτήτων για ενίσχυση της παρουσίας της.

Απαντώντας, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «είμαστε στον σωστό δρόμο, αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε δυσκολίες και εμπόδια». Πρόσθεσε πως «η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχουν καθημερινά προβλήματα», ενώ έθεσε ως στόχο του την επίλυσή τους, δίνοντας προτεραιότητα «στη ρευστότητα για να ξεκλειδώσει η οικονομία».

Στο πλαίσιο της συνάντησης -όπου συμμετείχαν ο πρόεδρος Ευρώπης της Unilever, Jan Zijderveld και ο επικεφαλής της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas, Σπύρος Δεσύλλας, ο κ. Polman αντάλλαξε απόψεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία και την αναγκαιότητα τόνωσης των επενδύσεων στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε σχετικά λίγο διάστημα που ο αρχηγός της κυβέρνησης δέχεται επικεφαλής της Unilever, καθώς πριν από μερικούς μήνες συναντήθηκε με τον κ. Δεσύλλα, με αφορμή την πρόθεση της εταιρείας να μεταφέρει στην Ελλάδα την παραγωγή 110 κωδικών από το εξωτερικό, μια κίνηση που δίνει δουλειά σε ελληνικές μεταποιητικές βιομηχανίες και συμβάλλει στη διατήρηση θέσεων εργασίας. «Σε μια εποχή έντονης αποβιομηχάνισης και επενδυτικής άπνοιας όχι μόνο δεν φεύγουμε από τη χώρα, αλλά μεταφέρουμε και παραγωγή από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι πυλώνας ανάπτυξης για τον όμιλο Unilever, με κύριο μέλημα τη δημιουργία αξίας και τη στήριξη του καταναλωτή στις δύσκολες συνθήκες», δήλωνε τότε ο κ. Δεσύλλας.

Επέκταση
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω επενδυτική πρωτοβουλία δεν είναι η μοναδική που ανέλαβε η εταιρεία στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Πριν από τρία χρόνια δαπάνησε 14 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής μαργαρινών και dressings στο εργοστάσιο στο Ρέντη, ενώ το 2011 απέκτησε τα σήματα της ΕΒΓΑ, μεταφέροντας μέρος της παραγωγής των προϊόντων Algida από εργοστάσια του εξωτερικού στην Ελλάδα. Επιπλέον, μέσα στο 2012 έθεσε σε λειτουργία το νέο κέντρο αποθήκευσης και διανομής τροφίμων στο Σχηματάρι, ένα έργο που συμβάλλει στην εξοικονόμηση 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο και βελτιώνει την πρόσβαση των καταναλωτών στα προϊόντα της.

Συνολικά, η Ελαΐς Unilever την περίοδο 2008 – 2012 επένδυσε συνολικά 250 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος της σύμφωνα με τον κ. Polman είναι να μετατρέψει τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας σε ευκαιρίες σημαντικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια».

Ο όμιλος της Unilever δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 1962, ύστερα από την εξαγορά της Ελαΐς.

Τρία εργοστάσια
Σήμερα, είναι η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία στην Ελλάδα σε μη διαρκή καταναλωτικά προϊόντα με ετήσιο τζίρο περίπου 500 εκατ. ευρώ. Διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής (Νέο Φάληρο, Ρέντη και Γαστούνη) και ένα κέντρο αποθήκευσης και διανομής στο Σχηματάρι, ενώ απασχολεί 770 εργαζόμενους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Unilever απασχολεί 163.000 άτομα σε 100 χώρες, ενώ ο κύκλος εργασιών ξεπερνάει τα 40 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στα βήματα της Unilever και άλλες μεγάλες πολυεθνικές
Τον δρόμο του ομίλου Unilever προτίθενται να ακολουθήσουν τη νέα χρονιά και άλλοι πολυεθνικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και μεγάλες εγχώριες βιομηχανίες, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας και εν τέλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ενδεικτικά, ορισμένες από αυτές είναι η Philip Morris (Παπαστράτος), η Delhaize Group (ΑΒ Βασιλόπουλος), η Carrefour Μαρινόπουλος, η Nestle, η Heineken (Αθηναϊκή Ζυθοποιία), η Bic Violex και η Novartis.

Αρκετοί θεωρούν ότι μετά τις αποφάσεις του Eurogroup τον περασμένο Νοέμβριο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που απομάκρυναν τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ήρθε η ώρα για επενδύσεις, καθώς τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για όσους θέλουν να βρεθούν από καλύτερη θέση την επαύριον της κρίσης.

Ανεξάρτητα, από τις επιχειρηματικές επιδιώξεις των εταιρειών, η σταδιακή ενεργοποίηση επενδυτικών πλάνων από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, παρότι είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, δείχνει πως αρχίζει να αλλάζει διεθνώς το κλίμα υπέρ της Ελλάδας, η οποία φαίνεται πως πλέον κρατάει στα χέρια της την τύχη της.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook