Με ονομαστική ψηφοφορία για τέσσερα άρθρα, την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώνεται αργότερα απόψε η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει τη συνέχεια του φαινομένου της φοροδιαφυγής.

Είπε ακόμα ότι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσιες απολαβές κάτω των 25.000 ευρώ προβλέπεται φορολογική ελάφρυνση.

Αναφερόμενος στα μπλοκάκια, είπε ότι εντάσσονται πλέον στις μισθωτές υπηρεσίες και πλέον δηλώνονται όλα τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να καταρτίζεται ένα τμήμα του περιουσιολογίου.

Για τις ανώνυμες εταιρίες είπε ότι η συνολική επιβάρυνσή τους μειώνεται από το 40% στο 32%, λόγω του συστήματος φορολογίας των μερισμάτων.

Ο κ. Μαυραγάνης παραδέχτηκε ότι τα μέτρα είναι δύσκολα, αλλά θα βοηθήσουν «να ολοκληρώσουμε αυτήν τη φάση της προσαρμογής, για να περάσουμε στη φάση της προοπτικής».

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για το νομοσχέδιο, καθώς είπε «δεν συζητάμε μια συνολική, βαθιά φορολογική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Συνεχίζεται μια πρακτική που συντηρεί ένα ασταθές φορολογικό τοπίο. Οικογενειακοί προϋπολογισμοί ανατρέπονται, μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει». Η κα. Μπακογιάννη σημείωσε ότι πρέπει να πέσουν οι φορολογικοί συντελεστές και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Πάντως, αναγνώρισε τα «αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα» του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Κατά του υπουργού Οικονομικών επιτέθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, λέγοντας «ψάχνουν τα ΜΜΕ τους τρομοκράτες, αλλά ιδού ο πολιτικός τρομοκράτης!». Ο κ. Λαφαζάνης κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να απαντήσει γιατί «η κυβέρνηση εξοντώνει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το πηγαίνει εν μια νυχτί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απολύοντας τους εργαζόμενους».

Αλλαγές, έστω και την τελευταία στιγμή, έχει ζητήσει η ΔΗΜΑΡ για το συντελεστή φορολόγησης του τόκου των καταθέσεων.

Όπως εξήγησε στην Βουλή η Ασημίνα Ξηροτύρη «εάν δεν βρούμε ένα συγκερασμό στο άρθρο 2 εμείς θα διαφωνήσουμε» .

Αυτό που ζητά η ΔΗΜΑΡ είναι ο συντελεστής παρακράτησης για τραπεζικές καταθέσεις μεγαλύτερες των 50.000 ευρώ να πάει στο 17,5%, από 15% που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών, οι καταθέσεις έως 5.000 ευρώ να είναι αφορολόγητες ενώ από 5.001 – 50.000 ευρώ ο συντελεστής να ανέρχεται σε 15%.

Η κα. Ξηροτύτη χαρακτήρισε παράλληλα επαχθή την αντιμετώπιση αυτών που έχουν χαμηλά εισοδήματα και τόνισε ότι το κόμμα της θα επιμείνει στην τροπολογία που έχει καταθέσει για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε ατομικές επιχειρήσεις και μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Να σημειωθεί πάντως, ότι ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη χθεσινή του ομιλία ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει δεκτή καμία από τις συνολικά 5 τροπολογίες που έχει καταθέσει η ΔΗΜΑΡ.

Την ίδια ώρα και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος εξέφρασε τη δυσφορία του για την απόρριψη των τροπολογιών που έχει καταθέσει το κόμμα του, λέγοντας ότι ειδικά αυτή που αφορά τα άτομα με αναπηρία υπάρχει θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης και για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει. «Εμείς δεν κ κάνουμε ανέξοδες και λαϊκίστικες προτάσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Τον χαρακτήρισε υπουργό VIP, που δεν έρχεται στη Βουλή και άνθρωπο του Σημίτη. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβει νέα μέτρα τα οποία θα φέρει το επόμενο διάστημα όπως η μείωση των κατώτατων μισθών και η κατάργηση του 13ου στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, είπε ότι το νομοσχέδιο συμβάλλει στο σχέδιο εξαθλίωσης του ελληνικού λαού.

Άδικο και αναποτελεσματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Όπως είπε «αγόραζαν οι μικρομεσαίοι δύο-τρία διαμερίσματα για κάποια νοίκια και κάποια έσοδα. Αυτοί τιμωρούνται. Υπάρχουν δέκα διαφορετικοί φόροι για τα ακίνητα. Εκεί που μπορούν εύκολα να βρουν τα χρήματα, δεν βλέπουμε να υπάρχει και καμία σοβαρή μέριμνα, έρευνα, πραγματική διάθεση για τιμωρία και κάθαρση».

Πολιτικά απαράδεκτο να πληρώσει ο λαός τα λάθη της κρίσης τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα. Όπως είπε, η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν αλλάζει, αυτό που αλλάζει είναι η βαρβαρότητα των μέτρων.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook