Διχάζει στην… καλύτερη των περιπτώσεων το πρώτο επίσημο πορτρέτο της δούκισσας του Κέμπριτζ Κέιτ Μίντλετον που φέρει την «υπογραφή» του καλλιτέχνη Πολ Έμσλεϊ και παρουσιάστηκε επίσημα την Παρασκευή στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Λονδίνου.

Η 31χρονη Κέιτ εμφανίζεται σε σκοτεινό φόντο, τα χείλη της είναι σφιγμένα σε ένα πικρό χαμόγελο, ένα αιθέριο φως φωτίζει το πρόσωπο και τα μαλλιά της, και το χλωμό πρόσωπό της φέρνει στην επιφάνεια τις λεπτές γραμμές κάτω από τα μάτια της.

Η ίδια είπε πως της αρέσει, γεγονός μάλλον ευτυχές για τον καλλιτέχνη. Οι περισσότεροι κριτικοί όμως δεν συμφωνούν, διακρίνοντας μία πένθιμη σκοτεινιά στο κατάχλωμο πρόσωπο της Κέιτ, μια δόση… λυκόφωτος και μία δούκισσα με μακιγιάζ που επιμελήθηκε νεκροθάφτης.

«Πήγε χαμένη μια μεγάλη ευκαιρία. Το καλύτερο που μπορείς να πεις για το πορτρέτο είναι ότι στην πραγματικότητα δεν μοιάζει καθόλου έτσι» λέει ο Ρόμπιν Σίμον της British Art Journal, τονίζοντας ότι ο πίνακας αποστραγγίζει τη λάμψη της Κέιτ. «Η δούκισσα εκπέμπει μία αίσθηση της χαράς της ζωής. Αυτό είναι νεκρό, νεκρό, νεκρό» προσθέτει.

Η Σαρλότ Χίγκινς στον Guardian συμπληρώνει ότι το πορτρέτο αποπνέει μία «πένθιμη σκοτεινιά».

«Η Κέιτ Μίντλετον είναι -ό,τι και να πιστεύει κανείς για τη μοναρχία, και όλο το άσκοπο θέαμα που την περιβάλλει- μία όμορφη νέα γυναίκα με ένα μεταδοτικό χαμόγελο, με πλούσια καστανά μαλλιά και ένα υγιές χρώμα στο πρόσωπο» γράφει η Χίγκινς. «Λοιπόν πώς έγινε να μεταμορφώθηκε σε κάτι δυσάρεστο από τη βιομηχανία \’Twilight\’;» συνεχίζει.

Και τη σκυτάλη παραλαμβάνει ο Άντριαν Σιρλ, επίσης στον Guardian, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα να ειπωθεί για το πορτρέτο της Κέιτ Μίντλετον που παρουσιάζεται με «μακιγιάζ από νεκροθάφτη».

Η ίδια η εγκυμονούσα Κέιτ είπε, πάντως, πως της αρέσει το πορτρέτο, γεγονός μάλλον ευτυχές για τον γεννημένο στη Γλασκώβη γνωστό καλλιτέχνη που επελέγη από την ίδια την δούκισσα του Κέμπριτζ από λίστα υποψηφίων. «Απλά εκπληκτικό» είπε η Κέιτ κατά την επίσκεψή της στην Πινακοθήκη, «είναι υπέροχο» έσπευσε να συμπληρώσει ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook