Επανέρχεται και μάλιστα δριμύτερος ο φόρος επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης των φορολογούμενων. Μετά το πρόσφατο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Capital.gr, ότι στην εποχή του μνημονίου και της λιτότητας για τους πολλούς καταργήθηκε ο φόρος που βάρυνε όσους διαθέτουν στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης το υπουργείο Οικονομικών κινητοποιήθηκε και με διάταξη που προσέθεσε στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη βουλή επαναφέρει το φόρο που είχε καταργηθεί χωρίς να γίνει αντιληπτό.

Η νέα μορφή του φόρου έχει ως εξής:

Υπολογίζεται, όπως έγινε και το 2011, με συντελεστή 5% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης (τεκμήριο) για τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα ηλικίας έως 10 ετών με κυβισμό 1.929 έως 2.500 εκατοστών)

Για τα αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου.

Επίσης το φόρο θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες πισίνας, σκαφών αναψυχής μήκος άνω των 6 μέτρων και αεροσκαφών. Και σε αυτές τις περιπτώσεις ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του τεκμηρίου.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στη σχετική διάταξη ο φόρος είναι μόνιμος, σε αντίθεση με αυτόν του 2011 που είχε χαρακτηριστεί έκτακτη εισφορά, και θα επιβληθεί με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2014, δηλαδή με βάση τα στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης (ΙΧ, σκάφη και άλλα) που κατέχουν οι φορολογούμενοι από την 1/1/2013.

Επίσης στα φορολογικά άρθρα του πολυνομοσχεδίου προβλέπουν και την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε όσους φορολογούμενους εντοπίζονται να πραγματοποιούν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις.

Ο νόμος του ποινολογίου της εφορίας (2523/1997) εμπλουτίζεται με μερικές επιπλέον παραγράφους οι οποίες προβλέπουν την επιβολή συμπληρωματικού φόρου επί του συνόλου των κερδών των επιχειρήσεων που εκδίδουν ανακριβή τιμολόγια, παραβιάζουν τις φορολογικές ταμιακές μηχανές, εκδίδουν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια, λαμβάνουν εικονικά τιμολόγια, νοθεύουν φορολογικά στοιχεία, καταχωρούν στο βιβλία τους αγορές ή έξοδα που δεν έχουν πραγματοποιήσει και άλλα.

Να σημειωθεί ότι εφαρμόζονται συντελεστές προσαύξησης του συμπληρωματικού φόρου ανάλογα με το ποσοστό που αντιπροσωπεύει η αξία των παραβάσεων στο σύνολο των ακαθάριστων εσόδων ή των δαπανών της επιχείρησης.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook