Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται από το Σάββατο με τη μορφή του κατεπείγοντος το πολυνομοσχέδιο με τις έξι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που ορίζουν μια σειρά από δημοσιονομικά, μισθολογικά και άλλα θέματα, όλα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δικαιολόγησε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος λέγοντας πως είναι προϋπόθεση και προαπαιτούμενο της δόσης που εξασφάλισε η χώρα μας στο προηγούμενο Eurogroup και πως πρέπει να έχουν ψηφιστεί ώς τη Δευτέρα, οπότε αρχίζει τις εργασίες του το Euroworking group.

Επισήμανε ακόμη ότι ναι μεν είναι κατεπείγον, όχι όμως και άγνωστο νομοσχέδιο, καθώς ενσωματώνει ήδη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες είναι δημοσιευμένες στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινοβουλευτική χούντα

Πριν αποχωρήσει σύσσωμη η πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μίλησε για «διαδικασία - μνημείο εκτροπής, αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων και κατάλυσης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

«Εισάγεται ένας νέος τρόπος πολιτεύματος. Ο υπουργός θα εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τις οποίες θα καταστρατηγούνται δικαιώματα και στη Βουλή δεν θα συζητούνται καθόλου. Είστε υπεύθυνοι για τη μετατροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε κοινοβουλευτική χούντα. Και πολύ φοβάμαι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και θα επακολουθήσουν μεγάλα δεινά στον τόπο» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε πως τίποτα το εξαιρετικό και επείγον δεν υπάρχει σε αυτές τις πράξεις παρά μόνο το να εφαρμόσει η κυβέρνηση πειθήνια εντολές οι οποίες καταργούν νόμους και δικαιώματα και κατέληξε αναφέροντας πως καταργείται και η εθνική κυριαρχία, ταπεινώνεται τη χώρα και υποθηκεύετε το μέλλον της.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Πάρης Κουκουλόπουλος, αφού ανέφερε ότι είναι αποδεκτό ως κατεπείγον το νομοσχέδιο, τόνισε πως αποτελεί βασική προϋπόθεση η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια να φτάσει κάπου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δίνουμε μάχη με το χρόνο και δεν τα πάμε καλά, πρέπει να επιταχύνουμε και να βελτιωθούμε» ενώ επισήμανε πως η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται με υπουργικό συμβούλιο, που μαζεύει εκ περιφοράς υπογραφές και μια κυβέρνηση που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Νότης Μαριάς ανέφερε ότι «παρακολουθούμε μια κατάσταση, όπου έχει επί της ουσίας έχει πάψει να δουλεύει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Έχετε τη νοοτροπία 'Eurogroup Uber Alles'» και κατήγγειλε τη διαδικασία του κατεπείγοντος σαν «πράξη πραξικοπηματική που καταλύει το πολίτευμα».

Από την Χρυσή Αυγή ο Γ. Γερμενής, αφού είπε πως για να πάρουν τη δόση οι κυβερνώντες, θέλουν κάθε φορά να δηλώνουν υποταγή και να βλέπει η Μέρκελ ότι ο λαός σκύβει το κεφάλι, οι βουλευτές του κόμματος αποχώρησαν από την συζήτηση.

Η Ασημίνα Ξυροτύρη εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι είναι προφανές πως η χώρα βρίσκεται ακόμα σε έκτακτη κατάσταση, σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορα θέματα με τις πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου, αλλά δήλωσε πως χρειάζονται για να επικυρωθούν όσα αποφασίστηκαν με στόχο την σταθεροποίηση της χώρας.

«Κακώς έρχονται όλα μαζί τελευταία στιγμή. Τελευταία φορά θα συμφωνήσουμε με πόνο καρδιάς να υπάρξει αυτή η διαδικασία αυτή τη στιγμή γιατί θα πρέπει η χώρα να εγκρίνει τους νόμους και να προχωρήσει η σταθεροποίηση της οικονομίας και της χώρας» κατέληξε.

Για «άλλο έναν εκβιασμό της κυβέρνησης για τη δόση» έκανε λόγο ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, ο οποίος ζήτησε «να τελειώνει το παραμύθι της σωτηρίας του λαού». Αφού «κάθε φορά που παίρνετε δόση, τον βυθίζετε στα τάρταρα».

Αναφορικά με την διαδικασία του κατεπείγοντος ο κ. Παφίλης είπε πως η κυβέρνηση «βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια, γράφει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό στα παλιά της τα παπούτσια», την κατήγγειλε και το ΚΚΕ αποχώρησε.

«Καμία δικαιολογία δεν έχει η κυβέρνηση για το κατεπείγον» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης.

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση την Δευτέρα στην Ολομέλεια.

Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και περιλαμβάνονται σε ένα πολυνομοσχέδι αφορούν σειρά θεμάτων όπως:

Τις παρεμβάσεις στις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής

Τους νέους Δημοσιονομικούς Κανόνες γα τον έλεγχο των δαπανών των υπουργείων των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ.

Την αναστολή πλειστηριασμών στην α' κατοικία και την αναστολή εξώσεων σε εμπορικά καταστήματα ως το τέλος του 2013.

Τα μέτρα επιτάχυνσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ

Το νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης

Τη Δανειακή Σύμβαση για την ανταλλαγή ομολόγων

 

in.gr